| | | | |

Илияна Йотова: Има сигнали, че списъкът по закона “Магнитски” ще набъбва

Има сигнали, че списъкът по закона “Магнитски” ще продължи. Този списък е още едно доказателство, че очевидно не сме си свършили работата.

Това каза вицепремиерът Илияна Йотова пред журналисти, цитирана от БТА.

Тя присъства на отчета за дейността на Националното бюро за правна помощ.

Вицепрезидентът Илияна Йотова не изключва да има още санкционирани български граждани по глобалния закон “Магнитски”.

Тя и правосъдният министър Крум Зарков коментираха днес обявените в петък санкции за Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

Според Йотова списъкът е още едно доказателство, че очевидно не сме си свършили работата. Тя припомни, че няколко народни събрания, включително последното, трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебната система.

Вицепрезидентът изрази надежда след изборите да има сериозно и стабилно мнозинство със стабилно правителство, чийто първи приоритет да е именно приемането на тези закони.

Крум Зарков от своя страна заяви, че България е трябвало отдавна да вземе мерки по повод санкциите по закона “Магнитски” – реформа на Антикорупционната комисия, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор и законодателство по Плана за възстановяване и устойчивост.

Няколко парламента, последните, трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство, както виждате, на няколко пъти законодателните проекти се спънаха в пленарна зала, каза Йотова.

Тя допълни, че се надява оттук нататък, след изборите, едно сериозно стабилно мнозинство със стабилно правителство да има първи приоритет приемането на такива закони.

Най-лошото за България ще бъдат избори “две в едно”, така ще опорочим изборите за местна власт, а тя е засега единствената след президентската институция стабилна власт в страната, коментира още вицепрезидентът.

Попитана за конгреса на БСП, Йотова каза, че и в най-тревожните си сънища не си е представяла това, което се е случило.

За първи път БСП беше изправена пред един конгрес, в който нямаше никакво значение какви точно документи се приемат, добави тя.

По думите ѝ цялата пара е излязла в конфронтацията между различни групи вътре в БСП, което според нея в навечерието на изборите е не само тъжно, а тревожно и опасно, защото без сериозна и стабилна левица в условията на криза, няма да са добри резултатите за всички нас.

От вчера има заявка и за друга левица, която ще се яви самостоятелно на изборите, отбеляза Йотова.

Колкото повече има отстъпление от човешките права, толкова повече работата на бюрото за правна помощ има значение, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на отчета на Националното бюро за правна помощ.

Всеки човек има право на защита и да бъдат защитени правата му.

В последните години има регрес на човешките права, смята Йотова. Нуждаещите се нямат достатъчно правна култура и не могат да защитават интересите си, те не могат да си позволят правна защита, каза тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка БТА

Similar Posts