| | | |

Политолог попари надеждите на ПП и ДБ: Анти-ГЕРБ посланията няма да им донесат очакваната подкрепа

Списъкът “Магнитски” ще има мобилизиращ ефект относно послания, свързани с промяната, анти-ГЕРБ, т.е. послания, характерни за ПП и ДБ, но едва ли това ще бъде мощна подкрепа за тяхната кампания.

Това коментира пред БНР политологът Татяна Буруджиева.

снимка Архив

“Битката в дясно ще минава през такива въпроси и отговори. 2 години вече се прави опит кампания под логото “Борба с корупцията” да спечели устойчиво властта в България, виждаме обаче, че това не се получава и то не е случайно.

Нещата са с много по-дълбоки корени, отколкото тази поредна порция “Магнитски” може да посече. Подобни действия в една кампания не допринасят за повишаване на активността”, каза тя.

Според нея върху твърдото ядро на ГЕРБ подобни атаки играят ролята само на мобилизация.

“По-трудно е да предположим как точно ще повлияе и дали това ще предизвика периферия към партиите, свързани точно с тази битка с корупцията”, добави тя.

Татяна Буруджиева отбеляза и хипотеза, изразена от Кристиян Вигенин, който каза, че тази порция “Магнитски” прилича на налагане на интереси в енергийния сектор.

“Ще има различни версии пред избирателите. Ще бъде важно за хората кой точно казва нещата като интерпретация за “Магнитски”, коментира политологът.

Това не е първото действие “Магнитски”, припомни Буруджиева и добави, че при първото нищо особено не е последвало. Хората ще го приемат като част от политическата битка, а не като част от битка с корупцията, смята тя.

Износът на демокрация не е възможен, категоричен бе политологът.

Тя коментира и конгреса на БСП, на който бяха изключени 14 души:

“Това беше един от очакваните ходове от страна на Корнелия Нинова, хората от обединяващата се левица извън БСП, за да конкретизират своето участие в изборите.

Те очакваха Нинова да изключи представителите на другомислещите, за да се съгласят най-накрая директно да участват в избори в една друга формация. Реалният резултат от конгреса на БСП е, че той даде зелена улица на листите на “Левицата””.

По думите й конгресът трябваше да изиграе ролята на отваряне на периферии, а не на затваряне на ядра. Всяко изключване от една партия води до изключване на част от избирателите на пази партия, обясни Буруджиева. За изключените тя коментира:

“Това са изборджиите на БСП – хората, които знаят как да правят избори и да постигат резултати от БСП, но те не са от най-енергичните”.

“Кампанията при левите избиратели ще е решаваща. Там е битка на интерпретациите. Там е “битка за промиване на мозъци”, добави мнението си тя.

Според нея непрекъснато се налага БСП да обяснява, че води лява политика.

БСП започва да оспорва собствения си електорат с други партии, подчерта политологът и обясни, че партията се опитва да запази избирателите си, които иначе биха гласували за “Възраждане”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts