| | | | |

ЗАПОВЕД? Джеймс О‘Брайън: Искаме в новия парламент всички партии да приемат закона за независим главен прокурор

Санкциите по глобалния закон „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници.

Това каза пред БНР Джеймс О’Брайън – ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство и няколко политически партии О’Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока.

Санкциите нямат за цел да подкопават или заобикалят българските институции, увери той

Искаме всички партии да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят, каза още О’Брайън.

Посещението му идва след като още 5 български граждани – бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на движение “Русофили” Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй”, бяха санкционирани по закона “Магнитски”.

„Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло.

Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н.

На въпрос конкретно за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и това да се дистанцира от бившия си финансов министър Горанов достатъчно ли ще бъде, Джеймс О”Брайън отговаря:

“Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание и ще видим кой ще го изпълни.”

Той гарантира, че САЩ искат да видят “…България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н.

Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони. Чух силни ангажименти от всички партии, с които говорих, и знам, че някои от останалите казаха, че твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа.

Имаме добри взаимоотношения с водещите партии, които заявиха, че искат да придвижат тази съдебна реформа.”

Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, подчерта ръководителят на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън, Джеймс О‘Брайън, пред БНР.

В интервюто Джеймс О”Брайън поставя акцент, че санкциите са наложени в синхрон с тази на Великобритания и в съзвучие с ценностите на ЕС и отказва да сравнява настоящия момент с предишните санкции, когато под тях попаднаха бизнесменът Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски и служителя от службите Илко Желязков.

На въпрос има ли цел това, че в съобщението на OFAC е посочена информация за суми и офшорни сметки, посланик Джеймс О”Брайън заявява, че

това е направено съвместно с Министерство на финансите на САЩ, тъй като смятат, че българският народ заслужава да знае повече.

Признава и че същият въпрос е бил зададен от президент Румен Радев вчера на срещата им, но въпросът не е само до конкретната информация и конкретните лица.

Посланик Джеймс О”Брайън подчертава, че санкциите имат за цел да защитят конкретно финансовата система на щатите или банка, базирана на долари.

“Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и да посещават страната ни.”

“Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании.

Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика.

“Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа.”

“Санкциите по глобалния закон „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници”, каза още той.

“Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия”, заяви ръководителят на Службата на координация на санкциите.

“Аз се срещнах с президента, със служебното правителство, с няколко от политическите партии и видях, че всички разбират важността на тези реформи”, коментира О’Брайън.

Дипломатът увери, че санкциите нямат за цел да подкопават или заобикалят българските институции и не атакуват никоя политическа партия.

“Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система.

И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах”, каза той.

Джеймс О”Брайън не отговаря на въпроса дали българските власти са поискали от САЩ конкретните данни.

Джеймс О”Брайън се надява на гражданите, както и на медиите, да “потърсите сметка за разминаването”.

Уверява, че са отворени за различните мнения и от гражданското общество, но отново ще гледат кой ще осъществи тези реформи.

По въпроса дали ще има ли още имена в санкционните списъци, Джеймс О”Брайън отрича да има “предварителен списък” или “огромен шкаф” от който да вадят едно или други има при поискване, а имената се обявяват, когато за тях са събрани достатъчно доказателства.

“Искаме всички партии да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че те чуха това послание и ще видим кой ще го изпълни”, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Президентство

Similar Posts