| | | |

Ива Митева и Каримански се взеха с 4 партии, очакват 10% на изборите

С четири партии тръгват към изборите бившите хора на Сливи Трифонов Ива Митева и Любомир Каримански.

Това са партиите “Зелените”, “Социалдемократическа партия”, “Сбор” и “Движение на непартийните кандидати”. Те ще са под шапката на коалиция “Заедно” и отиват на избори с очаквания да вземат 10% на 2 април.

Обединението се позиционира в дясно-център на политическия спектър.

Коалиционният съвет е от 7 члена – председателите на четирите партии, Каримански, Митева и Софрониев. Решенията ще се вземат със съгласие от поне 2/3.

снимка Кадър

Председател на коалицията ще бъде самата Митева.

Тя обясни, че помежду си нямат проблеми за реденето на листите, а всеки желаещ с експертиза може да се кандидатира.


Софрониев обаче бил в коалицията като експерт и нямал намерения да се кандидатира за депутат. Регистрацията на партията за изборите в ЦИК ще бъде още след приключването на брифинга.

“Мотивът ни е двегодишното противопоставяне и разделение, което ни върна в далечната 1990 г. Не сме там, където искаме да бъдем, а като че ли се върнахме там, от където тръгнахме. За да има обединение, трябва да поставим националните цели над партийните”, обясни Ива Митева.

Тя разказа, че е търсила и други формации за по-широко обединение. Търсени са хора, които не са се въртели дълго в публичното пространство.

“Не те не ни пожелаха, а по-скоро ние решихме да ограничим коалицията до по-малко субекти. Много други хора ни се обаждат и искат да се присъединят към нас”, каза тя.

“Заедно” щели да търсят експерти и да опитат да обединят младостта с опита и знанията.

Обедняването и финансовия растеж, борбата с престъпността и корупцията и съдебната реформа, здравеопазване, социалната политика и културата, пряката демокрация и силната местна власт са основните цели на новото обединение.

“Червени линии няма да чертаем, защото видяхме, че ни влачат все по-надолу. Търсим умерена политика, за която все повече българи толкова мечтаят”, обясни още Митева.

Защото хората ни имат доверие. И тези, които ни имат доверие, е изключително важно да знаят, че следващата стъпка са действията.

Решенията, когато се вземат от едно политическо ръководство, което не е само партийния лидер, са плуралистични. След тях идват отговорностите – всеки един от нас е готов да поеме отговорност и да направи отчет на свършеното.

Професионализмът трябва да бъде водещ за всеки един от нас, за да можем да решим дори и два проблема на хората, но да бъдат решени, каза Каримански.

Като цел номер 1 той посочи високите цени и инвестирането на пари в икономиката.

За разлика от всички парламентарно представени партии ние извеждаме икономическите и социално битови проблеми на хората на преден план, обясни той.

Незабавно прекратяване на нелоялните практики на фирмите със сериозни санкции за сваляне на цените и намаляване на спекулата е първото, което той обеща партията да направи. Нелоялните фирми няма да получават помощи от държавата.

“Ние сме за това да има растеж на минималната работна заплата. Ние сме за това тя да расте. Но ако успоредно с това има растеж на икономиката”, каза още бившият кандидат за шеф на БНБ.

“Ние залагаме на съдържанието, а не на лъскавата опаковка”, допълни още той.

Очакванията ни са големи, ще го видим на 2 април, но очакваме около 10%, заяви Юлиан Софрониев.

Няма дълга ръка зад ИТН или аз поне не съм я видяла. Не сме заедно, защото всеки поема в един момент по своя път. когато принципите се разминават в един момент, трябва да си стиснем ръцете и да кажем “Аз бях до тук”.

Има неща, с които не съм съгласна. Аз оставам с уважение към тях, но не съм се виждала с тях, не знам какво правят и дори не знам с каква стратегия са за изборите, обясни бившата председателка на Народното събрание.

Тя разкри, че не е говорила с първите отцепници от “Има такъв народ”, защото според нея постъпката им е била нелоялна.

“Аз съм отборен играч. Но трябва всички да играят отборно, включително и лидерът”, коментира Митева.

Според нея трябва да се сложи край на междуличностните нападки и да се “отдели спорното от безспорното”.

Ние бяхме в ролята на политически експерти, а не вземахме политически решения, допълни Каримански.

Доверие, действие и отчет са трите основни думи според него. Митева пък е избрала “морал”.

Новата формация би преговаряла с всички, които биха ги подкрепили за икономическия растеж.

Аз имам прекрасни впечатления и отношения с колегите и смятам, че това, което попречи в предходните парламенти е синдрома на нахлупената шапка. Опитвахме се да игнорираме малките партии, липсваше лоялността в 47-ия парламент, наблюдавам, че и в 48-ия също, обясни Митева.

Новата формация ще се опита да сложи край на политическата безпътица.

Каримански, който към момента е съветник на финансовата министърка Росица Велкова, обясни, че напуска поста си.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts