| | | |

Извънредно: Отложиха делото срещу Цветан Василев, ето кога е новата дата

Отложиха дълго чаканото знаково дело срещу банкера Цветан Василев. То трябваше да започне днес в Софийски градски съд.

Новата дата, на която ще се гледа делото е 7 март от 10 часа.

През 2017 година ексбанкерът беше обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на милиарди левове от касата на КТБ, известно като “касова липса”, става ясно от обвинителния акт на прокуратурата.

По предварителна информация той е дълъг около 15 000 страници.

Според прокуратурата общата щета от аферата “КТБ” възлиза на 2.5 млрд. лева, които са присвоени от престъпната група на укриващия се в Сърбия Цветан Василев.

Извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Василев, според разследващите, има между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева, които “са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета” под формата на корупция.

В самото резюме на прокуратурата се обобщава, че цялата “обществена вреда” от източването на КТБ е в размер на 3.9 млрд. лв. и то като се приспадне това, което се очаква да бъде събрано.

На 10.08.2022 година Цветан Василев сподели в собствения си сайт, че Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол го е уведомила, че отменя червената бюлетина, издадена срещу него от българската прокуратура през 2014 г.

Комисията за контрол на досиетата е установила, писа Василев, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts