| | | |

Ето колко партии и коалиции се регистрираха за предсрочните парламентарни избори

Изтече срокът за регистрация на партиите за предсрочните парламентарни избори.

18 партии и 8 коалиции се включват в битката за 49-ото Народно събрание.

На 17 февруари пък започва и регистрацията на листите. Началото на предизборната кампания е на 3 март.

Последни, но с цел първото място, от ГЕРБ-СДС се регистрираха за изборите на втори април.

„С надежда разликата между първия и втория да бъде по-голяма, за да се улесни съставянето на редовно правителство, от което България има нужда”, посочи Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов не видяха сериозна заплаха в новата коалиция „Продължаваме промяната” – „Демократична България”. По думите им обаче тя затруднява евентуално партньорство за редовно правителство.

„Предвид участието на потенциален партньор като „Демократична България” в тази коалиция, това силно затруднява шансовете за ново правителство, надявам се не ги прави невъзможни”, коментира Томислав Дончев.

От ГЕРБ-СДС също смятат, че новият списък „Магнитски”, който включва и техния съпартиец Владислав Горанов, ще повлияе на вота.

„Ще се отрази. Как и в каква степен ми е трудно да говоря. Единственото сигурно е, че това е ярко доказателство, че ние не умеем да решаваме проблемите си в България. Като общество, като институции, като правораздавателна система”, добави Дончев.

Той уточни, че Горанов все още е член на партията:

„Господин Борисов имаше предвид, че не е част от ръководните органи на партията. Членството му, доколкото аз знам, не е прекратено”, поясни Дончев.

След регистрацията на партиите и коалициите, сега започва реденето на листите.

„До 25 февруари регистрираните коалиции могат да променят състава или наименованията си. До 28 февруари в Районните избирателни комисии могат да се регистрират кандидатските листи”, поясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Преди изборите от партия „Възраждане” ще настояват Централната избирателна комисия да ограничи броя на подаваните онлайн заявления от един IP адрес в чужбина.

Причината – съмнения за манипулации на вота в Турция.

„11 771 заявления са подадени от само 48 IP адреса. Рекордьор е един от тях, който е успял да подаде 1053 заявления от един адрес”, посочи Петър Петров от партията.

„Знаем, че тези заявления са пускани от България, от София, от IP адреси, които се намират в района на църквата „Св. Неделя” в София”, добави Костадин Костадинов.

Проверката на Прокуратурата, по думите им, установила, че имало нарушения, но нямало доказателства, че те били вършени в полза на конкретна партия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts