| | | |

Министърът на отбраната пред НАТО: Вече пратихме оръжия за Украйна, не предстои нова партида

Най-малко два процента от брутния вътрешен продукт да бъдат заделяни за отбрана след 2024 г.

Около това мнение са се обединили министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на срещата в Брюксел, съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 15 февруари.

„Общото мнение е, че това е най-ниската възможна ставка“, посочи той.

На заседанията е бил обсъден и всеобхватният пакет за помощ за Украйна. България ще продължи да участва в него чрез фонда за медицинска рехабилитация.

Възможностите на фонда вече са използвани от украински военнослужещи в предишни години; за него има заделени финансови средства.

„България вече предостави хуманитарна помощ на Украйна миналата година под формата на каски, бронежилетки, медицински пакети. Изразих готовността на България, като водеща страна по фонда за медицинска рехабилитация, да допринесем още към този пакет“, посочи той.

На въпрос на журналисти дали предстои изпращане на още техника и въоръжение за Украйна, министър Стоянов подчерта, че Министерството на отбраната вече е изпълнило решението на Народното събрание от 9 декември.

На въпрос дали решението на Народното събрание е за еднократна помощ, министърът отговори:

“Това, което е записано в решението на НС от 9 декември, е, че България трябва да предостави помощ съгласно един списък, който бе предоставен от МО на Министерски съвет и след това на Народното събрание.

Мога да кажа със задоволство, че този списък е изпълнен.

По отношение на точка 6 от това решение е записано, че МС трябва да продължи да оказва подкрепа на украинската страна съобразно българските възможности.

Към момента българските възможности са такива, каквито са. Ние сме предоставили този списък и оборудването вече е предоставено”.

„Гласуваната от Народното събрание подкрепа за Украйна е оказана, тя беше логистично осигурена от нашите съюзници, така че България не е плащала по транспортирането й“, заяви той.

България е готова да възстанови фонда за медицинска рехабилитация, създаден преди около 5 години, който е ползван от украински военнослужещи, но в момента не функционира, каза още министър Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts