| | | |

Нова драма с Христо Грозев. Лондон взе необичайно решение

Лондон взе необичайно решение. Затвори вратите си за разследващия журналист Христо Грозев, който бе включен в черните списъци за издирване на руските тайни служби.

Ръководителят на разследващата група Bellingcat Христо Грозев разкри, че полицията в Обединеното кралство не е разрешила на него и семейството му да посетят Лондон за наградите на Британската филмова академия (BAFTA),

тъй като появата му на церемонията “представлява заплаха за обществената сигурност”.

“Разбирам нуждата от обществена сигурност (въпреки че не виждам как моят син или дъщеря в тийнейджърска възраст представляват опасност за обществото).

Но моменти като този показват нарастваща опасност за независимите журналисти по целия свят”, пише Грозев в Twitter.

Церемонията по награждаването ще се състои на 19 февруари.

Грозев има ключова роля в създаването на филма “Навални” на режисьора Даниел Рор. Филмът беше включен в краткия списък на номинациите за британска награда в категорията “най-добър документален филм”.

Той разказва за това как Грозев и сътрудниците на Алексей Навални разследват отравянето на политика.

Ден по-рано Грозев, който преди това напусна Австрия заради заплахи за сигурността, разкри, че руското разузнаване се е опитало да получи личните му данни.

Главният разследващ журналист на Bellingcat живееше в Австрия от почти 20 години. Заплахата му е съобщена от разузнавателни източници, след което той е отменил завръщането си от САЩ във Виена.

В края на октомври 2022 г. руското вътрешно министерство включи журналиста в списъка на издирваните лица. Той е обвинен и в предполагаемо участие в опит за отвличане на руски самолети от украински шпиони.

През декември 2020 г. журналисти от The Insider, Bellingcat, CNN и Der Spiegel разкриха, че в отравянето на Навални може да са участвали осем оперативни работници на руската Федерална служба за сигурност – ФСБ.

След това политикът публикува запис на телефонен разговор с едно от лицата, участващи в разследването.

В хода на разговора последният действително признава, че е участвал в операцията по отравянето.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts