| | |

От днес: Цените на сиренето и кашкавала падат с 30%, ето къде

Държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“ обяви, че ще намали цените на продуктите си с 30%.

Съобщението на сайта на дружеството идва няколко дни след обявената правителствена акция, която цели да пребори “спекулата” в България.

Намалението важи само за фирмените магазини, а не за продуктите на марката, които се предлагат в цялата търговска мрежа. Компанията обаче няма обекти в цялата страна, а само в София и един във Видин.

Най-голямо ще е намалението при сирената и кашкавалите – с 30%, но по-скромен ще има и за млеката на марката.

Със заповед на изпълнителния директор Николай Маринов от 20 февруари 2023 г. цените на млеката са по-ниски с между 5 и 10%. Цените на кашкавала и сирената намалява с над 30%“, пише в съобщението, цитирано от economic.bg.

От компанията заявяват, че „новите цени са съврзани с промяна на цените на суровините и материалите“.

“Наш приоритет като държавна компания е да сме близо до хората. В днешната ситуация на инфлация ние намерихме начин да балансираме разходите си за производство така, че да предоставим на клиентите си нови, по-ниски цени на млечните продукти.

Надяваме се големите търговски вериги да последват примера ни“, каза изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов.

Проверка на Economic.bg обаче показва, че особен спад в цените на едро на съответните продукти в последните дни няма.

От сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се вижда, че за изминалата седмица кашкавалът е поевтинял с около 20 ст. и цената му за 17 февруари, откогато са последните данни, е 18.20 лв. за килограм на едро.

При сиренето през последната седмица дори се отчита леко повишение, като на 6 февруари то е струвало 11.50 лв., а на 17-ти цената вече е 11.63 лв.

По закон в България производителите не могат да продават под себестойност, т.е. държавното „Ел Би Булгарикум“ ще се лиши от 30% печалба от сиренето и кашкавала, продаван във фирмените магазини.

Очевидно тази печалба ще продължи да се начислява от частните вериги, които разпространяват продуктите.

Минаха вече две седмици откакто назначеното от президента Румен Радев служебно правителство обяви, че ще създаде нов механизъм, който да показва на потребителите как се променят цените на основни хранителни продукти от производителите до щандовете в магазините.

Очаква се и изготвянето на ново законодателство, което да регламентира определенията за „спекула“ и „нелоялна търговска практика“.

В България годишната инфлация при храните достигна над 25% в края на 2022 г., надминавайки тази в останалите европейски страни.

За спекулата с цените на храните в търговските вериги говорят всички, но все още никой не може да я докаже, а и няма законов механизъм, който да може да ограничи печалбата на компаниите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts