| | | |

Див ужас и тревога тресе “Промяната”: Опитните ДБ вкарват повече депутати

Коалиционната игра загрубя пред риска знакови лица на ПП да бъдат изместени от вторите си места там, където десните получиха водачи. Така партията може да загуби цели райони въпреки формулата 3:1 за листите

Тежка битка за преференции се очертава на 2 април в листите на новото политическо семейство “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Реденето на кандидатите вече разтърси новата коалиция.

Тя раздели водачите по формулата 3:1 в полза на хората на Кирил Петков и Асен Василев.

Но не само електоралната тежест на формациите се е гледала на преговорите, говори политическата мълва.

В “Промяната” се надигнал страх, че ако не бетонира важните си хора на първите места, те могат да бъдат отстреляни от партньорите чрез преференции. Законът сега защитава водачите – всяка бюлетина без посочена преференция се брои за вот за тях.

Макар и по-малкият партньор, трите партии в “Демократична България” безспорно са по-опитният. И за разлика от ПП имат структури в цялата страна

Имат и години опит в битката за преференции.

-Първо, защото електоратът им обича да налага личното си мнение, и

-второ, защото самите десни партии де факто регулираха по този начин взаимоотношенията си с цената на известно надцакване. Това е коалицията с най-големи размествания в листите.


Сега обаче ДБ е готова да играе задружно, за да изтика към парламента своите за сметка на кандидатите от “Промяната”. На двата вота досега, в които участва, ПП записа силен личен резултат само на най-разпознаваемите си лица.

Така, въпреки че “Промяната” си гарантира повече водачи, сега там са напрегнати дали това им гарантира превес в бъдещата обща парламентарна група.

Вече се правят сметки колко от наложените им досега лица ще я гледат отвън. И това почна да рони “Промяната” отвътре.

Такъв е скандалът в София-област, където структурата скочи срещу 2-ото място за досегашния си водач Александър Дунчев. Първото е за ДБ, а двете ръководства дружно успокояват, че там и вторият влиза.

През октомври като водач на ДБ в София-област Антоанета Цонева събра скромните 349 лични гласа – почти равни с втория Димитър Гочев.

А Дунчев закова 1300, като ПП събраха малко над 12 хил. гласа.

Това им донесе 1 мандат в района, докато с общо 3751 гласа партньорите им останаха без депутат.

Затова сега от партията на Кирил Петков се опасяват, че с Цонева начело листата им става неизбираема.

А местната “Промяна” поиска с декларация Дунчев да запази водачеството си. Първо се бил съгласил, сега обаче поставя ултиматуми.

И докато бившият шеф на горите засега остава в партията, то заради подобна, но вътрешнопартийна драма в Плевен я напусна Иван Христанов.

Той стана една от най-важните фигури в ПП като лице на битката за Капитан Андреево. Бе водач на миналия вот, сега обаче първи ще е отцепникът от ИТН Радостин Василев. И Христанов си тръгна.

Мандатите в Плевен паднаха от 9 на 8 след новото преброяване. 14 162 подкрепиха листата, водена от Христанов през октомври, над 10 хил. от тях не ползваха преференции.

А ДБ начело със Стоян Михалев (от ДСБ) взе 3350, като близо 50% от десните гласуваха шарено за конкретно име.

Въпросът с бившия спортен министър е още по-болезнен заради факта, че и на последния вот той бе спуснат за водач (тогава в Габрово), а другият отцепник от ИТН Иво Атанасов – във Враца.

Двамата осигуриха мандати само за себе си, новите им съпартийци останаха на сухо. Т.е. при скромните резултати от октомври за ПП сега е реален рискът десните да пренаредят списъка.

Така обявеният от новата коалиция слоган “Има как” иронично може да се допълни с “…да ни изместят”.

В Габрово ПП има нов спуснат водач – развелия се с БСП Явор Божанков, който също умее да играе с преференции.

Като соцкандидат в Търново последно взе 1426 лични гласа – почти половината от общия резултат на ДБ в областта и само с около 200 по-малко от личния вот на Йордан Терзийски, тогава водач на ПП.

Именно във Велико Търново се очаква да гръмне следващата мина в новата коалиция.

По договорка там повеждат десните, очаква се мястото да е за зам.-шефката на ДСБ Людмила Илиева.

Досегашните утвърдени лица на ПП Йордан Терзийски и нотариусът Милен Матеев ще са втори и трети въпреки много по-силния резултат на “Промяната” през октомври. Затова в ПП негодуват.

“Илиева стана депутат с подкрепата на едва 3000 души за цялата листа в областта. Единствено преразпределението на гласове я прати в НС,” казват активисти на ПП.

“Договорка имаме, но нямаме нищо подписано още”, предпазлив е областният шеф на ДСБ Йордан Байчев.

По предварителни сметки новата коалиция едва ли ще вземе повече от 2 мандата и е реален рискът юристът Матеев да не стане законодател. Така май ще има приятелски огън вътре в “Промяната” -мерене на преференции между Терзийски и Матеев.

Самият Терзийски отрича да има драми и да е притеснен, че ще бъде изместен.

“Трябва да се правят и компромиси, не поставяме егото над общата цел да спечелим изборите.

В национален план ПП и ДБ са в определен баланс и вярвам, че това трябва да бъде пренесено и в листите в цялата страна”, каза той.

В София ДБ си остави само 24-и МИР, където се очаква първи да е Христо Иванов, и отстъпи водачество в останалите два.

Но именно в столицата, която според новото разпределение вече излъчва 46-има депутати, ДБ е най-силна и със сигурност коалиционната игра с преференции може да загрубее.

Сред отличниците по преференции в ДБ е Георги Ганев от гражданската квота, макар да се размина на косъм с последния парламент.

Но преди това бе избиран 3 пъти поред. В 23-и рекордьорка е Елисавета Белобрадова, която отвя конкуренцията в 2 от районите, но избра да отстъпи място на основателката на фондация “За доброто” Кремена Кунева (също с добър личен вот).

И във Варна листата на ДБ се размести – Стела Николова го направи последните два пъти.

Местните там са чувствителни, след като отдавна чакат местна фигура да ги поведе.

На няколко пъти първата позиция там бе за музиканта Стоян Михалев, последно водеше лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Сега водач ще е Даниел Лорер от ПП и това би трябвало да поуспокои малко напрежението сред десните, че поне този път не е “спуснат” водач.

По-скоро ще играят за Стела Николова.

Битката на преференции между ДБ и ПП може би ще определи дали тя, или бившият областен на Варна Благомир Коцев ще са депутати.

Иначе в новата коалиция вярват, че потенциалът им е да излъчат 5-има от морската столица, чиито мандати след преброяването се увеличиха на 16.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts