| | | |

Радев каза “Не”, а Борел пише до военния министър Стоянов: Спешно осигурете боеприпаси за Украйна

Писмо до българския министър на отбраната Димитър Стоянов страната ни да осигури боеприпаси за Украйна е изпратил върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Такива писма с нареждане да се осигурят наличните в складовете на държавите от ЕС боеприпаси са пратени до всички министри на отбраната на 27-те държави в съюза, съобщи БНР.

Новината бе обявена от Борел на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Нареждането бе направено малко, след като в словото си руския президент Владимир Путин обяви, че Русия замразява участието си в договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

Една година след инвазията в Украйна Путин не показва, че е готов за мир, а точно обратното, каза генералният секретар Йенс Столтенберг.

На решението на Русия да преустанови участието си в договора за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия, Столтенберг реагира така:

“Съжалявам за днешното решение на Русия да преустанови участието си в договора “Нов старт”. През последните години тя нарушаваше и се отдалечаваше от ключови споразумения за контрол над въоръжаването.

С днешното решение цялата архитектура на контрола върху въоръжаването е разрушена. Настойчиво призовавам Русия да премисли решението си и да спазва съществуващите споразумения”.

“Обезпокоени сме, че Китай може да помага на Русия. Тя не трябва да спечели и затова трябва да увеличим помощта за Украйна.

Приветствам новите съобщения за оръжейни доставки и те трябва да бъдат направени, преди Русия да се възползва от ситуацията”, каза още Столтенберг.

“Ще се движим от една цел – да приключим войната колкото е възможно по-бързо”, каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба и отправи, по думите му, “много просто послание”:

“Не става дума за Украйна, а за правилата, които защитават и вас. И ако ние не успеем да защитим тези правила в Украйна, тогава вие ще се окажете в опасност.

А това категорично не е нещо, пред което бихме искали да се изправим”.

Припомняме, че във вторник българският министър на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна.

Това се случи непосредствено след края на заседание по темата на Съвета на ЕС в Брюксел, в което българинът все участие.

“Възможностите ни в момента са такива, че не можем да доставим друго въоръжение”, заяви Димитър Стоянов.

Според министъра на отбраната България е дала това, което ѝ е било възможно да отдели, като същевременно е изпълнила исканията на Украйна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts