| | | | |

“Промяната” реши: Заедно с ДБ атакува решението на ЦИК

От „Продължаваме Промяната – Демократична България“ категорично се противопоставяме срещу решението за записване само на общ резултат от хартиеното и машинното гласуване в изборния протокол.

То беше взето от квотата на „хартиеното мнозинство“ в ЦИК.

Така от коалицията коментират скандала с ЦИК. И готвят съвместна жалба в съда.

Решението на Комисията ще бъде обжалвано от коалицията в рамките на тридневния срок, защото увеличава недоверието в изборния процес, противоречи на духа на Изборния кодекс и по думите на досегашния говорител на ЦИК – Цветозар Томов, поставя под огромен риск сигурността и честността на вота.

Какво реши мнозинството на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, според ПП-ДБ?

Резултатите от секционните комисии да се вписват само в една колона в протокола. Там ще бъде въвеждан само общ резултат от гласуването с хартиени бюлетини и от машини.

Не се прие предложението на председателя на ЦИК – Росица Матева, резултатите да се вписват в отделни графи – брой на хартиените бюлетини, брой на машинните бюлетини и общ брой от двата вида гласуване.

Ако това предложение беше прието, щеше да се запази възможността за сравнение между данните от машините и написаното в протокола, както и възможността за поправяне на евентуални грешки.

Факт е, че членовете на секционните комисии ще броят поотделно хартиените бюлетини и отрязъците от машините и записването поотделно не би било затруднение.

Факт е, че след скандалната промяна, няма да може да се прави сравнение между данните от машинните устройства и вписаните в протокола данни.

Ако секционните комисии правят технически грешки, те няма да могат да бъдат засечени.

Автоматизираните проверки в РИК за проверка на коректното отчитане на машинния вот ще бъдат почти невъзможни.

Решаващи за резултата от изборите не са данните от устройствата, а хартиените разписки.

Сега не просто машините се превръщат в принтери, не просто ще се брои на ръка, а и няма да може да се прави контролно преброяване с данните от машините.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts