| | | |

Радев се скара на политиците: Гледат на армията като донор на Украйна

Искам да поздравя всички военни служители и цивилни от въоръжените сили за постигнатите резултати през годината. Те заслужават признание и подкрепа. Вече измина година от бруталната руска агресия в Украйна, която промени драстично средата за сигурност.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Държавният глава се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г., който бе представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Във форума участва и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

В тази усложнена среда – редица рискове прераснаха в заплахи. Ние в този анализ се сблъскахме с проблемите, с които и миналата година.

Отново недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора.

Свръхнатоварен личен състав, който с цената на много усилия продължава да изпълнява своите задължения и да генерира нови способности и да участва в редица важни учения на НАТО, добави президентът.

Искам да поздравя ръководството на щаба на отбраната и Министерство на отбраната, които с много професионализъм успяха да направят така, че България да бъде първата страна от Източния фланг, която сформира бойна група.

Успяха да преодолеят значително изоставане и да разработят и актуализират редица важни проекти за актуализацията на въоръжените сили.

Дори в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерство на отбраната програма за приоритет на инветсиционен разходи.

Това е от големите предизвикателства пред въоръжените сили – дефицитиът за разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за развитие, за тяхното осигуряване.

Недопустимо е немалка част от политическите ни партии да гледат на въоръжените сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за военна помощ за армията на Украйна, посочи още Радев.

Тази мантра, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и превъоръжаването, е дълбоко несъстоятелна.

Радев призова политиците, които отправят критики, че България не се е възползвала от възможността да предостави старото си въоръжение на Украйна в замяна на ново по стандартите на НАТО, да отговорят конкретно какво въоръжение би получила Българската армия в замяна, кога бихме получили новите комплекти и колко би струвало доокомплектоването им.

Някои държави от тези триъгълни сделки получиха 15 танка – какво са 15 танка на фона на нуждите от ново въоръжение.

Второ – става въпрос да заместваме стара техника с стара техника от друг тип.

Трето – където няма възможност за замяна, трябва да предоставим съществуващите към момента платформи и да закупим нови. Трябва да си ги платим и това е ясно.

Така че всички, които настояват, че с тази концепция “сливи за смет” ще се решат проблемите, да отговорят кога и какви комплекти бихме получили в замяна, как ще поддържаме личния състав и кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи.

Колко ще ни струва и имаме ли пари сега да го направим. Затова е и моят сблъсък с техните позиции, защото аз, като главнокомандващ, съм длъжен да настоявам отбранителният потенциал не да отслабва, а да се съхранява и развива.

Истинската модернизация ще започне едва когато с тогава се заеме едно ново народно събрание и редовно правителство. Но това изисква много усилия и време, а ние вече закъсняхме”, каза Румен Радев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts