| | | | |

Кошлуков блокира делото за собствената си смяна в БНТ

Вече повече от шест месеца процедурни хватки бавят решаването на съдебното дело за неуспешния опит на Съвета за електронни медии (СЕМ) да избере нов генерален директор на БНТ на мястото на сегашния Емил Кошлуков.

Протакането позволява на бившия депутат от НДСВ да продължава да стои начело на обществената телевизия, въпреки че мандатът му изтече през юли м. г., пише “Сега”.

След като няколко пъти началото на процеса бе блокирано от спортния журналист Сашо Йовков, който участва в конкурса на СЕМ, а в момента е подчинен на Кошлуков, в сагата вече се намеси и самият шеф на телевизията.

Адвокатът на Кошлуков – Георги Костолов, не се яви вчера при поредния опит на Административния съд – София област (АССО) да даде ход на делото.

Вместо това Костолов изпрати уведомление, че е болен и иска отлагане на заседанието.

Молбата му бе уважена и съдията от АССО насрочи нова дата през март, на която ще се направи пореден опит процесът да продължи.

Любопитното е, че досега Кошлуков или негов процесуален представител не бяха идвали на предните заседания по въпросното дело.

Съдебната жалба срещу решението на СЕМ да не избере нов генерален директор на БНТ бе внесена през лятото на м. г. от юриста Ирина Величкова, която също участва в конкурса.

Делото започна на 1 септември, когато Сашо Йовков за първи път попречи да се работи по същество, като непосредствено преди заседанието представи болничен лист.

След това Йовков стана причина и за второ, и за трето, и за четвърто отлагане. Петото пък бе предизвикано от шефа му Кошлуков.

Както “Сега” писа, в конкурса на СЕМ, чиято заключителна част бе през юни м. г., се включиха осем души – споменатите Кошлуков, Йовков и Величкова, както и Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Никой от тях обаче не успя да получи необходимите поне три от общо петте гласа на членовете на СЕМ, за да бъде избран за нов генерален директор.

В резултат на това Кошлуков продължи да управлява националната медия.

Направи впечатление, че преди първия тур от гласуванията членовете на СЕМ от квотата на президента Румен Радев – председателят Соня Момчилова и бившият репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, заявиха с различни мотиви, че няма да подкрепят нито един от участниците в надпреварата.

Така те максимално затрудниха избора на нов шеф на БНТ, тъй като със “за” или “против” останаха да гласуват само тримата от квотата на парламента – бившият водещ в радио “Дарик” Пролет Велкова (номинация на ДБ), юристът Симона Велева (посочена от ПП) и Галина Георгиева, избрана през 2019 г. с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

При подобна конфигурация трудно можеше да се допусне, че трите ще се обединят около един кандидат, което се и случи. А в резултат на това конкурсът на СЕМ се провали.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts