| | | |

“Ню Йорк Таймс”: Държавни български заводи тайно продават боеприпаси за Украйна

Отдавна Украйна разчита на руски оръжия за въоръжените си сили. Сега планът е тя да се сдобие с боеприпаси от съветската епоха с помощта на производители дори в селските райони на Източна Европа.

New York Times разказва, че част от този план са военните заводи в две умиращи български селища – Костенец и Сопот.

Заводът “Терем” в планинското селце в Западна България Костенец, спира да произвежда 122-милимeтpoви артилерийски cнapяди през 1988 година с края на Студената война. Но миналия месец, 35 години по-късно, заводът отново пуска производството.

Работата е елементарна, но изключително опасна. За жителите на Костенец обаче, това е добре дошла възможност въпреки риска от смърт, защото означава повече работни места.

Нахлуването на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветската епоха в изключително важен материал, тъй като западните държави се опитват да снабдят Украйна с боеприпасите, необходими за предотвратяване на нападението на Москва.

Малките градове в България с многобройно проруско население може да изглеждат малко вероятни опорни точки на военните усилия на Украйна.

Но една година след началото на войната, въпреки притока на модерни западни оръжия, украинската армия все още разчита предимно на такива, които изстрелват стандартни съветски боеприпаси.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО не произвеждат тези боеприпаси, а малкото държави извън Русия, които произвеждат, са предимно в орбитата на бившия Съветски съюз.

Това кара западните държави да търсят алтернативни доставчици, като влагат милиони долари в заобиколни механизми, които да запазят сделките в тайна и да избегнат политическите последици и руските ответни мерки.

Това ги отвежда до някои от най-отдалечените райони на Източна Европа, като Костенец и малкия град Сопот, където се намира друг държавен завод за оръжия.

New York Times твърди, че представители на посолството на САЩ са присъствали тайно на прерязването на лентата на новата производствена линия в Костенец миналия месец.

То се състояло пред завода – порутена сграда с ниски стени в покрайнините на града. С разкриването на нови работни места заводът може да се превърне в един от най-големите работодатели в Костенец.

Всъщност, както “24 часа” писа откриването на новата инсталация бе напълно официално и от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов.

Заместник-кметът на селото Маргарита Минчева смята това за голям успех.

След инвазията съдбата на Сопот също се подобрява. В града се намира “Вазовски машиностроителен завод”, където работят голяма част от местните. В един от последните петъчни дни градът се разтърсва от тъп тътен на експлозии.

“Вероятно става дума за изпитания на току-що произведени боеприпаси”, казва кметът на града.

През годините ВМЗ е бил основен източник на доходи за жителите на Сопот, добави той.

Но България не е единствената страна, която тихо допринася за военните усилия на Украйна.

Люксембург доставя на Украйна оръжия с произход от Чешката република.

Брокери с парични средства от САЩ претърсват фабрики в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния за снаряди.

Великобритания пък е сформирала тайна работна група за въоръжаване на Украйна, според документ, с който се е сдобил New York Times.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts