| | | |

Гешев покани Демерджиев и ДАНС да създадат съвместно звено

Главният прокурор на Република България Иван Гешев в изпълнение на разпоредбата на чл.18, ал.5 от Изборния кодекс изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на Държавна агенция “Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев,

в които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 02.04.2023 г. избори за Народно събрание.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите.

През годините работата му е показала добри резултати и практики.

Националното междуведомствено звено следва да действа от деня на откриване на предизборната кампания и да приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес.

Затова компетентните институции, съгласно законовите им задължения и правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани.

Прокуратурата на Република България потвърждава ангажираността си за активно взаимодействие между институциите с цел гарантиране провеждането на честен и прозрачен вот.

Само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts