| | | |

Дясното се тресе от нова драма – не могат да се разберат кой да води в София-област

Скандали раздират “Демократична България” заради местата в листите.

Сложните коалиционни отношения не само с новите партньори от “Продължаваме промяната”, но и вътре в ДБ между трите партии предизвикват драми и пренареждания в последния момент.

Слух дори извади от списъците знаковите имена от гражданската квота на ДСБ – икономистите Георги Ганев и Мартин Димитров и основателката на фондация “За доброто” Кремена Кунева, но бе отхвърлен от партийците на ген. Атанас Атанасов в понеделник вечерта.

За ДБ ще има 7 първи позиции, а сигурна до тази вечер бе само тази на Христо Иванов в столичния 24-ти МИР.

Срокът за регистрация на листите изтича във вторник.

София-област се оказа една от най-горещите точки.

Първо заради това, че тя остана за ДБ, си тръгна бившият депутат от “Продължаваме промяната” Александър Дунчев. А сега водачеството на Антоанета Цонева се оспорва и вътре в градската десница.

Причината е, че представителката на “Да, България” така и не успя да се пребори за мандат на миналите избори.

С 3751 гласа ДБ останаха седми в областта, а “Промяната” спечели един депутат с малко над 12 хил. гласа.

След провала на Цонева там “Да, България” предложили д-р Александър Симидчиев, който навъртя стаж като депутат от гражданската им квота.

Миналата есен дори влезе в топ 10 по преференции в ДБ със своите 1775 лични гласа в столичния 25-и МИР, където бе поставен трети. Медикът е сред най-разпознаваемите личности и “Да, България” вярвали, че ще бъде припознат в областта.


Челното място в София-област обаче поискал за себе си лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Като съпредседател той се виждал водач, а Варна, от където стана депутат през октомври, остава за ПП начело с Даниел Лорер. Генералът сега предпочитал да е по-близо до столицата.

Кандидатурата му обаче среща съпротива както от партньорите от “Да, България”, така и от ПП, които отбелязали, че предвид вътрешното напрежение в ДСБ той трябва да се пробва от втора или трета позиция някъде в страната.


Антоанета Цонева вероятно ще бъде прехвърлена в Разград, а Ивайло Мирчев, който през октомври водеше там, може да поеме Добрич.

Двама от заместниците на ДСБ вероятно също ще запазят челните позиции в районите, в които са били областни управители – Людмила Илиева във Велико Търново и Любен Иванов във Видин.

Името на Атанас Атанасов се появява и в Русе.

Според слухове поискал района вместо по-несигурните първи места в Разград или Добрич например.

И тук обаче влиза в двубой с кандидат на “Да, България” – последния път листата бе оглавена от бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова.

През октомври м.г. ДБ остана 6-а сила в района и със скромните 3769 гласа едва взе мандат. ПП пък имаха 4 пъти повече гласове и двама депутати.

Тази година мандатите в Русе от 8 падат на 7 и битката ще е по-тежка.

Изненадваща партийна рокада прави в Русе юристът Илиян Илиев, който повежда листата на НДСВ.

Досега той бе част от ГЕРБ и общински съветник в Русе, но преди седмица подал заявление за напускане. Всъщност адвокатът се завръща в партията, от която е тръгнал – дори е бил част от местното ѝ ръководство.

С адвокат за пореден път ще играе “Възраждане” – отново пускат Златан Златанов начело.

ДПС залага на досегашната си народна представителка Ализан Яхова.

Още една дама с отвоювано традиционно водачество и много добри резултати влиза в битката за ГЕРБ – шефката на парламентарната група в последния парламент Десислава Атанасова.

Бившата евродепутатка от ДПС Филиз Хюсменова се завръща в активната политика и оглавява листата във Варна. Тя бе два мандата в Европарламента, а преди това и народен представител в 40-ото НС.

Сега повежда листата вместо Ерджан Ебатин, стана ясно при регистрацията ѝ в РИК в понеделник.

Лидерът Мустафа Карадайъ ще бъде водач на листата в Шумен, като се очаква да води пак и в Кърджали. На второто място в Шумен е заместникът му Хамид Хамид.

Другият зам.-шеф на движението Ахмед Ахмедов пък е номиниран пак за първото място в Разград.

Делян Пеевски отново ще бъде първи в Благоевград, където ще се изправи срещу двама партийни лидери – Слави Трифонов от “Има такъв народ” и Корнелия Нинова от БСП.

Така в Благоевград битката ще е лидерска, защото там листи повеждат и двама зам.-шефове на 48-ото НС – Росен Желязков от ГЕРБ и Цончо Ганев от “Възраждане”.

Ексдепутатката от “Възраждане” Цвета Галунова отново е в листата на БСП във Велико Търново като гражданска квота.

Социалистите регистрираха кандидатите си, предвождани от зам.-шефа на партията Кристиан Вигенин.

В листата обаче не влизат областният шеф Мариана Бояджиева, която бе искана от структурата за водач, както и общинският лидер Михаил Михалев.

Единствено Рупен Крикорян от някогашната група царски депутати от Пловдив и региона отново е в листите на НДСВ. Той е четвърти в областта.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts