| | | |

ЦИК обжалва пред ВАС решението за протоколите

Централната избирателна комисия ще обжалва решението на съда за протоколите.

Зам.-председателят на изборната комисия Цветозар Томов предложи решението на съда да не се обжалва, но предложението му бе отхвърлено с 8 гласа “за” (членовете на ЦИК, излъчени от ДБ, Изправи се! Мутри Вън!, БСП, ИТН) и 6 “против” (ГЕРБ и ДПС).

Решението бе отхвърлено, тъй като за приемането му са нужни поне 10 гласа “за”, съобщава “OFFNews”.

Предстои ЦИК да обжалва решението пред Върховния административен съд.

В петък Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия за общото отчитане на гласовете от машини и бюлетини.

Миналия понеделник ЦИК взе решение, с което скри гласовете от машинно гласуване от финалния протокол, който попълват членовете на СИК, а с това и възможностите за проверка и контрол на вписаните данни.

Последваха остри критики от страна на Обществения съвет към ЦИК, а говорителят на ЦИК Цветозар Томов подаде оставка.

По-късно “Левицата” и “Продължаваме промяната – Демократична България” сезираха съда.

Два дни след решението, което бе взето с подкрепата на членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ, партията на Борисов даде заден и призова ЦИК да преразгледа решението.

Нещо повече – Радомир Чолаков упрекна политическите партии, които алармираха за скандалния казус.

По думите му “някои политически сили още отсега започват да създават напрежение, за да могат после евентуално да оспорват резултатите от изборите”.

На редовния брифинг на ЦИК миналия четвъртък зам.-председателката на комисията Росица Матева пък изтъкна, че комисията има процедурна възможност за промяна на решението, но въпросът не бил обсъждан, а и нямало постъпило такова предложение.

В петък, часове преди решението на съда, Бойко Борисов заяви, че ЦИК е независим орган и нямало как да се влияе на решението на членовете ѝ.

Каза също така, че не познава хората в ЦИК от квотата на партията си

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts