| | | |

ГОРЕЩО проучване от Сова Харис: Коалицията ГЕРБ-СДС взима 27,4%, за ПП-ДБ е второто място. Борисов ….

До преди серията от последователни избори за парламент броят на активните избиратели у нас гравитираше около 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласуване и строгия контрол върху практиката за закупуване на гласове, избирателното тяло се сведе до доколо 2,6 милиона души.

Данните от проведеното социологическо изследване показват, че твърдо решилите да гласуват на 2 април са с 2-3% повече, което е около 100-150 хиляди избиратели. Това показва, че ако не се намесят други фактори, на следващите извънредни избори до урните ще отидат около 2,7 милиона гласоподаватели.

Търсейки отговор на въпроса, какво може да се е променило на политическата сцена за последните шест месеца, трябва да тръгнем от формалните различия.

Свидетели сме на обединение на две от парламентарните партии с декларирана дясна ориентация и сходен политически профил и поява на три значими политически субекта:

обединение на леви формирования заедно с активисти от Социалистическата партия; партия от изявени експерти, отделили се от «Има такъв народ» и възобновяване на дейността на бивша управляваща партия НДСВ.

Резултатите от изследването показват, че засега обединението ПП-ДБ се доближава до подкрепата, равна на аритметичния сбор, получен от двете формации на предишните избори, но не предизвиква ефект на привличане на нови гласове (25,7% от действителните гласове).

Бившите управляващи и победители на последните избори ГЕРБ-СДС удържат първото място с подкрепа от 27,4%.

Очертава се третата позиция отново да е на ДПС – 11,7%. «Възраждане» също стоят близо до резултата си от миналите избори с 10,6%, изпреварвайки Социалистическата партия.

Декларираната подкрепа за БСП е 9,7%, но трябва да имаме предвид, че напрежението вътре в електоралното й ядро плюс появата на конкурент в този сектор може да доведе до допълнителни размествания в рамките на предизборната кампания.

Според получените данни, изброените пет партии/коалиции могат да бъдат сигурни, че ще присъстват в следващия парламент. Има обаче още три политически субекта, подкрепата за които може да преодолее бариерата от 4%.

Това са Коалиция «Левицата!» (3,9%), «Български Възход» (3,7%) и «Има такъв народ» (3,1%).

Интересът на левите избиратели към новото обединение е голям и очевидно тази формация може да запълни отворилата се ниша.

«Български Възход» и «Има такъв народ» продължават да търсят своята идентичност и предизборната борба ще покаже дали усилията им ще се увенчаят с успех.

Внимание заслужават още Коалиция «Заедно» (1,2%), лидирана от двама водещи експерти, напуснали ИТН, и новата поява на НДСВ (0,9%) в политическото пространство.

Въпреки че са далече от изборната бариера, с получената подкрепа и експертния си потенциал двете формации представляват интерес за коалиране с по-големи политически субекти.

Логично в условията на парламентарна криза президентската институция да придобие статута на незаобиколим фактор. Неслучайно президентът и вицепрезидентът получават най-високо доверие сред политическите личности у нас.

Сред останалите лидери на политически формации не наблюдаваме значителни разминавания между доверието към личността и към това на организацията, която ръководи.

В хода на всяка предизборна кампания е важно коя партия ще си изгради образа на вероятния победител.

Данните от изследването показват, че според 33,8% от гласоподавателите най-много гласове ще спечелят ГЕРБ-СДС. 21,4% пък са на мнение, че победители ще са ПП-ДБ. Знаем, че винаги има конформистки вот, който следва победителите.

За страна като България няма как социалната тема да не е в центъра на внимание във всяка предизборна борба. Сериозни опасения, че материалното им състояние може да се влоши до степен да са затруднение да се издържат, имат 51,9% от пълнолетните българи.

Само 30,1% смятат, че няма да стигнат до това положение.

Няма как този показател да не влияе на нагласите на избирателите. Интересно е, че въпреки тежките социални проблеми, хората с десни убеждения (26,3%) са повече от тези с лява оринтация 17,4%).

Това може би се дължи на факта, че двете водещи политически формации се определят като десни. Разбира се, можем да направим и извода за текущото състояние на лявото политическо представителство.

Въпросът за това, кое правителство би превевело България по-успешно през кризата, не получава еднозначен отговор.

Лек превес имат от ПП-ДБ с 21,0% подкрепа срещу 19,0% за ГЕРБ-СДС. Това показва, че според повече избиратели партиите на промяната имат повече допирни точки с останалите политически субекти.

Идеята за промяна на формата на държавното управление и превръщането ни в президентска република има достатъчен брой последователи за поставянето й в публичното пространство – 22,1%, но съвсем недостатъчни за да бъде приета – 53,3% отхвърлят такъв вариант.

Въпросът за приемането на еврото като разплащателно средство у нас от следващата година отпадна от само себе си. Високата инфлация и очертаващият се бюджетен дефицит правят тази стъпка невъзможна.

Остава да търсим причините за обезценяването на валутата ни. Не са за подценяване и опасенията на гражданите за очаквана спекула с цените при такава промяна. Явно държавните институции трябва да изградят сериозни превантивни мерки, ако искат да успокоят и предразположат общественото мнение.

1.ИМАТЕ ЛИ ДОВЕРИЕ НА СЛЕДНИТЕ ПОЛИТИЦИ (ЛИЧНОСТИ)?

графика Сова Харис

(отговор «ИМАМ ДОВЕРИЕ»)

Процент

РУМЕН РАДЕВ

50,5

ИЛИЯНА ЙОТОВА

38,7

БОЙКО БОРИСОВ

23,1

СТЕФАН ЯНЕВ

19,6

КИРИЛ ПЕТКОВ

19,4

АСЕН ВАСИЛЕВ

16,1

МАЯ МАНОЛОВА

15,3

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

14,9

ХРИСТО ИВАНОВ

14,6

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

13,2

СЛАВИ ТРИФОНОВ

11,5

ИВА МИТЕВА

10,7

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

10,6

ТАТЯНА ДОНЧЕВА

10,4

РУМЕН ХРИСТОВ

10,2

АТАНАС АТАНАСОВ

10,1

МУСТАФА КАРАДАЙЪ

9,2

РУМЕН ПЕТКОВ

5,9

ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ

5,2

СТАНИМИР ИЛЧЕВ

3,4

2.КАК ОПРЕДЕЛЯТЕ СВОИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ ПО ОСТА ЛЯВО – ДЯСНО?

Процент

Ляво

17,4

Център

35,0

Дясно

26,3

Без отговор

21,3

3.ДОКОЛКО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НА 02.04.23?

Процент

Напълно съм сигурен/сигурна

41,8

В известна степен съм сигурен/сигурна

18,5

Не съм особено сигурен/сигурна, може да променя решението си

8,3

Не съм решил/решила

8,6

Няма да гласувам

22,8

4.АКО ТАЗИ СЕДМИЦА СЕ ПРОВЕЖДАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ И СЕ ЯВЯВАТ СЛЕДНИТЕ ПАРТИИ ИЛИ КОАЛИЦИИ, ЗА КОЯ ОТ ТЯХ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ? (Действителни гласове)

Процент

ГЕРБ – СДС

27,4

Коалиция ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА и ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

25,7

ДПС

11,7

ВЪЗРАЖДАНЕ

10,6

БСП за БЪЛГАРИЯ

9,7

Коалиция “ЛЕВИЦАТА!” (активисти от БСП, Изправи се.БГ, АБВ, Движение 21 и др.)

3,9

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД

3,7

ИМА ТАКЪВ НАРОД

3,1

Коалиция “ЗАЕДНО”

1,2

НДСВ

0,9

Друга партия / коалиция

2,0

5.СПОРЕД ВАС, КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ НАЙ-МНОГО ГЛАСОВЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

Процент

ГЕРБ – СДС

33,8

Коалиция ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА и ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

21,4

БСП

1,5

ВЪЗРАЖДАНЕ

1,2

Друга

1,4

Не мога да преценя

40,7

6.КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ САНКЦИОНИРАНЕТО НА НОВИ ЛИЦА ОТ БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАКОНА „МАГНИТСКИ“?

Процент

Няма да се отрази

31,9

Ще се отрази негативно на партии, в които присъстват такива лица

36,8

Не мога да преценя

31,4

7.СПОРЕД ВАС, СЛЕД ИЗБОРИТЕ КОЕ ПРАВИТЕЛСТВО БИ ПРЕВЕЛО ПО-УСПЕШНО БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ КРИЗАТА?

Процент

Правителство, доминирано от ГЕРБ-СДС

19,0

Правителство, доминирано от Коалиция Продължаваме Промяната и Демократична България

21,0

Правителство, подкрепено от ГЕРБ-СДС и Коалиция Продължаваме Промяната и Демократична България

11,1

Не мога да преценя

48,8

8.СЧИТАТЕ ЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА?

Процент

Да

22,1

Не

53,3

Не мога да преценя

24,5

9.СПОРЕД ВАС, ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМЕ ЕВРОТО ЗА СВОЯ ОФИЦИАЛНА ВАЛУТА НА 01.01.2024 ГОДИНА?

Процент

Да

23,3

Не

57,0

Не мога да преценя

19,6

10.ОПАСЯВАТЕ ЛИ СЕ, ЧЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА КРИЗАТА МАТЕРИАЛНОТО ВИ ПОЛОЖЕНИЕ ЩЕ СЕ ВЛОШИ ДО СТЕПЕН, ЧЕ ЩЕ СТЕ ЗАТРУДНЕНИ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТЕ?

Процент

Да, имам сериозни опасения

51,9

Не, няма да се стигне дотам

30,1

Не мога да преценя

18,0

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 20-27 февруари 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.

Васил Тончев/ Сова Харис

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив
графика Сова Харис

Similar Posts