| | | |

Йордан Цонев шамароса Киро: Как звучи един министър-председател да казва, че няма да се коалира с бивш премиер, защото бил корумпиран?

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” имат претенции не да участват във властта, а да доминират властта

Това заяви в предаването “Лице в лице” по БТВ зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

След изборите трябва да положим усилия да има правителство, каза Йордан Цонев.

Той предупреди, че ако не бъде съставено редовно правителство след вота на 2 април, “ще влезем в дългова криза и ще стане още по-лошо”.

На въпроса ще се състави ли правителство обаче, той отговори, че е трудно и обясни това с риториката между партиите, доминирана от обиди и тежки думи.

“Езикът е безобразен и почти винаги извън контекста. Няма говорене за наболелите проблеми на хората, а виждаме лични и партийно его. Проблемното поле на хората и на държавата е толкова голямо, че в последните 1-2 години се чувствам неудобно като политик, като една от причините това говорене”, заяви Цонев.

Ако гледаме реално нещата, в предишния парламент би трябвало лесно да се състави кабинет. 172-ма народни представители бяха от т.нар. евроатлантическо мнозинство, припомни той.

“Как звучи един министър-председател да казва, че няма да се коалира с бивш премиер, защото бил корумпиран?

На мен това ми звучи ужасно грозно, защото е работа на съдебната система да казва кой е корумпиран”, даде пример Цонев.

Политик за политик е грозно да дава определения като “корумпиран”. Това е работа на съдебната система, посочи Йордан Цонев.

“ДПС внесе проект за промяна в конституцията в частта “Съдебна система”. Връчихме им проекта лично (на ПП и ДБ). При тях не става въпрос за реформа на съдебната система. Става въпрос за елементарни неща, които те искат, но не искат да ги кажат пред обществото”, каза Йордан Цонев.

Според него ДПС е за радикална съдебна реформа.

“С тази реформа бъркаме много дълбоко в прокуратурата. Готови сме за такава реформа, след като се убедим, че не е на принципа “стани да седна”. ПП и ДБ заметоха този проект.

Те не направиха нищо да се промени съдебната система. Ние сме готови на радикална съдебна реформа. Ще настояваме обаче първо да се решат конституционните въпроси.

Съдебната система и корупцията са основания ПП и ДБ да имат претенции за власт, да доминират проблемите и хората, които ще участват”, коментира зам.-председателят на ДПС.

И обърна внимание, че проблеми има не само в прокуратурата, но и при съдиите.

“Помните ли приказките на Дьо Кабан за “гнилите ябълки”? Те се отнасяха за съдии”, каза Цонев, припомняйки думите на бившия френски посланик.

Не може законът на Крум Зарков (министър на правосъдието) да представлява съдебната реформа, категоричен е зам.-председателят на ДПС. Според него въпросът трябва да започне с конституцията.

Човекът за тях е проблематичен, да сложат човека, каза Цонев по повод желанието на ПП и ДБ да сменят главния прокурор Иван Гешев.

Ние ще настояваме да подкрепим първо конституционните въпроси, а след това законът на Крум Зарков.

Йордан Цонев заяви кои са остовните теми в предизборната кампания на ДПС: решаване на проблемите с инфлацията и дълбока конституционна реформа в съдебната система.

Инфлацията е закономерна и в Европа, и в България. Веригите на доставки са прекъснати – за кола се чака една година, като при соца, обясни той. Според него има и инфлация, и спекула.

Бюджетът е финансово демоде, но служебният кабинет е прав да откаже да предложи бюджет. Защото няма кой да носи отговорност, каза той.

Обективните причини сочат, че инфлацията е закономерна и в Европа, и в България. Има голямо парично предлагане и малко стоково. Веригите на доставки са скъсани, обясни Йордан Цонев.

И допълни, че в такава ситуация, когато няма достатъчно стоки, инфлацията е логична.

Най-важното нещо, което пропуснахме, бе да направим стабилно управление. Проблемът в момента не е, че няма кабинет. Кабинет има, макар и служебен. Проблемът е, че няма парламент.

В парламентарната държава няма кой друг да изпълни функциите на парламента. А овладяването на цените изисква и законодателни мерки, бюджетиране, категоричен бе Йордан Цонев.

Финансовият експерт на ДПС обясни, че решението на предишното Народно събрание да не гласува внесения от служебния кабинет бюджет е било правилно.

“Ако няма мнозинство, което да носи политическата отговорност, няма как да се получи адекватен бюджет. Започва предизборно наддаване, вписване на харчове които не са изработени, дългова криза”, подчерта Цонев.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts