| | | |

Росен Желязков отговори за „тънките магистрали“ и обяви, че ГЕРБ ще спечели изборите

Нуждата е от редовен кабинет, дори и с кратък хоризонт на действие изтъкна бившият зам.-председател на 48-ото НС Росен Желязков от ГЕРБ.

В предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви той отново подчерта, че партията му се бори да е първа политическа сила, но призна, че и да успеят, едва ли ще имат достатъчно мнозинство да определят състав на правителството.

“Това е най-естествената структура на управлението – да има редовен кабинет. Служебните са изключение, независимо че се превърнаха в правило през последните 2 г., а и преди това имаше такива.

Редовният кабинет е предпоставка за работещ парламент, дори само за това трябва да го има. Това е смисълът да има на парламентарна демокрация”, каза Желязков.

Според него само по този начин ще има доверие и легитимност за политиките, които се провеждат за по-дълъг период от време. Служебният кабинет не може да има дългосрочна визия, независимо каква експертиза носи, изтъкна той.

“Ще предложим такъв тип кабинет, който да получи кратък хоризонт от време, може би година. Ще търсим подкрепа на политически сили със сходни геполитически визии”, заяви Желязков.

Тя включва партии с евроатлантически ценности и такива, които споделят виждането им за дясно-центристка политика предвид инфлацията, дефицита и др.

Целта е да има сдържане на неистовото развитие към вдигане на данъци и осигурителна тежест. Това може да се възпре ако развържем публичните инвестиции, които 2 г не се случват, отбеляза кандидатът за депутат.

ГЕРБ няма да се коалира с БСП, иначе са отворени към всички. Не бихме очаквали и търсили подкрепа от “Възраждане”, уточни обаче Желязков.

Според него нарастващата инфлация, дефицитът и нарастването на външния дълг, тези макроикономически параметри трябва да се уловят в самото начало.

Той е недоволен от “прекалено многото социални разходи спрямо всички”. Според него в рамките на годината те ще генерират около 6% дефицит, което предполага 11 мрд. външен дълг. “

Трябва да погледнем реалността, а тя изисква тежки и непопулярни мерки. С популизъм и социални експерименти може да се поработи 1-1,5 г след това не виждам кой би могъл да мотивира нацията, добави Желязков.

Той нарече обвиненията на служебния транспортен министър Иван Шишков за злоупотреби с магистралите “перформанс”.

Според Желязков министърът прави “фриволна и произволна интерпретация на разбирането за правова държава”.

По повод установените нередности при изграждането на магистралите, бившият зам.-председател на НС каза:

„Много се учудих на този пърформанс на служебният регионален министър. Това, че се прави точно в този момент, може да се приеме като предизборна акция.

По този повод искам да попитам, вярно ли е, че става дума не за магистрала, а за скоростен път,

-вярно ли е, че са се взимали по три проби, докато се намери подходящата,

-вярно ли е, че предстоят ремонти и се търсят средства?

Доколкото знам тези пътища още са в гаранционен срок, има и контролни органи. Не може министър Шишков да се занимава с несвойствени акции. Звучи политически целенасочено“, каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts