| | | |

Асен Василев: Ако спечелим изборите, ще предложим правителство, каквото ГЕРБ няма да подкрепи

При петпартиен парламент, какъвто предвиждат последните социологически проучвания, ще има възможност за съставяне на редовно правителство, но гражданите трябва да предпочетат как ще изглежда то.

Това коментира пред радио “Дарик” съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

Партията му се явява на изборите в коалиция с “Демократична България”. Ако спечели изборите, новата коалиция ще предложи правителство, каквото ГЕРБ няма да подкрепи.

Василев се позова на последното социологическо проучване – то е на агенция “Алфа Рисърч”, която преди старта на предизборната кампания прогнозира сигурни пет участника в следващото народно събрание – “Продължаваме промяната – Демократична България”, следвана от ГЕРБ, ДПС, Възраждане и БСП, и още 3 формации, които са близо до, но под 4-процентната бариера.

Не мисля, че наесен ще се ходи на избори за правителство, каза Василев и повтори, че вижда предпоставки за съставяне на стабилен редовен кабинет сега.

Запитан дали вижда управление на т. нар. хартиена коалиция, отново каза, че всичко зависи от предпочитанията на гражданите – да се върви напред, или да се върнем към практиките при управление на ГЕРБ.

Василев, който беше вицепремиер и министър на финансите в предишния редовен кабинет, каза, че българският бизнес, на който са били осигурени цени на енергоносителите и горивата по-ниски от тези на европейските борси, е успял да мобилизира гражданите и да произведе конкурентен продукт.

Даде пример с последните статистически данни, според които България е с най-бърз ръст на износа, втора по индустриално производство и с висок ръст на БВП.

Според него ще отнеме повече време, но същото трябва да стане в селското стопанство, вместо да внася половината от доматите, 70% от месото и 40% от яйцата.

Запитан дали темата за инфлацията ще доминира предизборната кампания, Василев отговори, че сред страните от Централна и Източна Европа България е втората след Румъния с най-ниско ниво на показателя, но това не означава, че не е проблем.

По думите му решението срещу поскъпването на храните са инвестиции в малки и средни ферми, които да произвеждат по-качествен и по-евтин продукт от вносния и реформиране на Комисията за защита на конкуренцията, която да не допуска картели и спекула.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts