| | | |

Посланикът ни в САЩ: За да посочат някого в списъка “Магнитски”, то САЩ имат неопровержими доказателства за вината на тези хора

За да посочат САЩ някого в списъка “Магнитски”, то имат неопровержими доказателства за вината на тези хора. Тази подкрепа е много важна за България, защото приятелите си казват истината в очите. Така е най-добре – без заобикалки, без шикалкавения. За да се реши един проблем, той трябва да бъде назован.

Това заяви посланикът на България Георги Панайотов, който беше и служебен военен министър, в интервю за БНР.

Преди месец Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по закона “Магнитски” на бившият министър на финансите в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, председателят на движение “Русофили” Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ “Козлодуй” Александър Христов Николов и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП.

През юни 2021 г. по същият закон бяха санкционирани хазартният бос Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков, бивш заместник-председател на българската Държавна агенция „Технически операции“.

Всички те отричат каквато и да е вина.

“Мисля, че и без САЩ България знае, че има проблем с корупцията. Трябва да се научим как да го решим”, заявява сега Панайотов.

По негово мнение САЩ всъщност ни подкрепят в нашите усилия да се борим срещу корупцията и показват, че ние имаме проблем с нея.

“Трябва да бъдем по-ефективни. Трябва да знаем как да се борим по-добре.

В списъка фигурираха имена на хора, които са били ангажирани в сектор “Енергетика”, очевидно в него има корупция, сериозна.

За първи път аз не претендирам да съм запознат с всички доклади на Министерство на финансите на САЩ, не за България, а за света, но за първи път за България бяха споменати конкретни суми, които са откраднати от българския данъкоплатец – 5 милиона, 50 милиона в офшорни сметки и т.н”, обяви дипломатът.

Корупцията е огромен проблем в България и отново искам да припомня, че в последните дни на последния парламент министърът на правосъдието внесе пакет закони, които да отприщят реформата в съдебната система, включително, за да има повече резултат и повече ефект от борбата срещу корупцията.

Защото корупцията е един такъв зъл феномен, който има способността да разяжда институциите и да ги унищожава. А една държава без институции не може да съществува.

Светът е пълен с примери за така наречените “провалени държави”, които не могат да функционират, защото не им функционират институциите.

Ако ние допуснем институциите в България да бъдат корумпирани и да спрат да функционират, има много сериозен риск за нормалното функциониране на българската държава.

Поради тая причина министърът на правосъдието внесе тия законопроекти, които, за съжаление, както знаем, бяха отложени за следващия парламент. Аз съм оптимист обаче, че ще бъдат приети

“Ние и САЩ сме съюзници, приятели и стратегически партньори, защото поддържаме и развиваме стратегически диалог по всякакви въпроси”, заяви Панайотов и добавя:

“Аз съм много щастлив и горд, че беше сключен най-сетне договорът между АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” за доставка на ядрено гориво, защото България така диверсифицира източниците на ядрено гориво.

Няма да бъдем зависими вече от Русия за доставка на ядрено гориво за блоковете на АЕЦ “Козлодуй”.

Знаете за решението на парламента да възложи на правителството да започне преговори за изграждането на допълнителен блок в същата атомна електроцентрала, пак с “Уестингхаус”, защото площадката, която е готова, на нея могат да се изградят два типа реактори – руски и американски”.

По негови думи е очевидно, че за руски вече не може да става въпрос. “Остава на “Уестингхаус””, смята той.


Панайотов припомни и, че многоцелевите изтребители F-16 за България вече се правят в завода на “Локхийд Мартин” в Грийнвил, щата Южна Каролина.

“Благодарение на съдействието, оказано от САЩ, България не изпита недостиг на газ. След като беше спряно подаването от “Газпром” в разрез със съществуващия договор, американски втечнен газ беше осигурен и дойде до България.

Стигна до българския потребител и така българите не стояха на студено, а стояха на топло”, заяви Панайотов.

Панайотов информира, че се е срещнал няколко пъти с Кенет Мъртън – човекът, който ще замести Херо Мустафа като американски посланик в Бъгария.

“Най вероятно в края на март, началото на април ще пристигне в България, за да връчи акредитивните си писма.

Професионалист, дипломат от кариерата с много богат професионален опит. Бил е включително посланик в Хаити и в Хърватия”, заяви българският дипломат.

“Обсъждаме това, което се случва в света, в България. Темите са ясни.

Първо е войната в Украйна и това, че свободният свят трябва да помогне на Украйна да защити свободата си, независимостта си и суверенитета си. И България го прави това нещо”, обяви още той и добави:

“Официалната позиция на България и на българската държава е в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Това означава заедно с Крим и с Донбас.

Дипломатът коментира и това, че президентът понякога прави изказвания за войната в Украйна, които се тълкуват нееднозначно.

“Президентът представляваше България в миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид. Съвсем наскоро участваше в срещата на така наречената група Б9, т.е. страните от източния фланг на НАТО.

И двата форума завършиха с официални документи, в които не пише нищо по-различно от това, което казах, че е позиция на България”, заяви бившият министър на отбраната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts