| | | |

Бесен СКАНДАЛ заради МОЧА в СОС, БСП напуска заседанието

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести Паметника на Съветската армия и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата, съобщава OFFnews.bg.

Това ново решение на СОС подкрепиха след оживен дебат общинарите от комисията по култура от ГЕРБ-СДС и “Демократична България” (ДБ).

Димитър Антов от “Патриоти за София” се въздържа, а Калоян Паргов обяви, че представителите на БСП напускат заседанието.

Според проекторешението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването,

а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина.

Докато преместването стане факт, ще бъде поставена информационна табела в района на ПСА, на която да бъде указано, че монументът „Паметник на Съветската армия“ символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната.

Подробният текст на обществената информационна табела следва да бъде изготвен съвместно от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова.

Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС.

Текстът ще бъде и на английски език.

Разходите по изработката, монтажа и поддържането на обществената информационна табела ще бъде за сметка на общинския бюджет, пише още в проекторешението.

Паметникът на Съветската армия е кух и опасен, той не е войнишки, не е и военен, стана ясно на заседанието на комисията с председател Малина Едрева, което разгледа доклад на “Демократична България”, внесен още през 2020 година.

Паметникът на Съветската армия не е паметник, а пропагандно съоръжение в центъра на София, подчерта съветничката Марта Георгиева (ДБ).

Монументът не може да бъде интегриран в околната среда, обяви арх. Борислав Игнатов.

Княжеската градина е била детско царство, припомни той и предложи мястото да бъде върнато на децата.

Колежката му Грети Стефанова подчерта, че окупаторите от паметника са същите, които сега избиват жени и деца в Украйна.

45 години нашите бащи и майки гласуваха за комунизма, политическият ни елит се кланяше на Съветския съюз, този паметник е символ на нашата сервилност, на нашия срам – нека стои там. Не ни вкарвайте във вашия филм, искате да мобилизирате електората си, вкарвате този паметник преди избори, коментира Димитър Антов от групата “Патриоти за София”.

Да пазим паметника на позора и да казваме на народа си – в центъра на София, вие сте позор, сервилни сте, е празна теза, не води до национално самочувствие, арх. Игнатов.

Кой би държал на стената си вкъщи портрета на убиеца на своя баща, цитира Марта Георгиева Панфилов.

Българският народ не е сервилен, говорете и за тази част от народа ни, която беше избита без съд и присъда, заяви Борислав Бориславов от СДС.

Представителите на БСП няма да участваме в гласуването на този доклад, заяви Калоян Паргов от БСП. Паметникът не е общинска собственост, не знам какво решаваме днес. Войната на паметниците ще спре ли войната в Украйна, попита риторично той.

Това съоръжение е изградено през 1954 г., не е свързано с Втората световна война, а с пропагандата с цел да бъде смачкан българския дух, каза Грети Стефанова. Нека отиде в музея, никой не иска да го унищожова, подчерта тя.

Виждам добър знак, че БСП ще замълчи по тази тема, коментира арх. Игантов. Продължаваме да събираме подписи, отговори Паргов и напусна заседанието на комисията.

Не обиждам българския народ, че е сервилен, а че сервилната част от него взима връх. И в момента сме в такъв период, другото е “Макдоналдс говорене”, обяви Антов.

Областният управител възложи ремонт, но само на плочите отвън.

Докато беше министър на културата Велислав Минеков ми каза, че не е правено обследване на металната част, а всъщност стоманената конструкция, която Минеков мислел, че е вътре, липсва, обясни кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts