| | | | |

Прокуратурата гневна на Демерджиев, нарушава закона

Към Апелативна прокуратура – Варна все още няма постъпила информация във връзка със съвместна акция с МВР по повод осигуряване на нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори и противодействие на битовата престъпност.

Това обявиха официално от обвинението.

Съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР.

При установяване на данни за извършено престъпление органите на МВР са длъжни да уведомят незабавно по компетенция дежурен прокурор.

Прокуратурите в Апелативен регион – Варна са в готовност незабавно при докладване на данни за извършено престъпление от какъвто и да е характер да действат съобразно правомощията си

– да образуват досъдебно производство, да ръководят и определят последващите действия във връзка с доказването и документирането на престъпната дейност, да привлекат към наказателна отговорност съпричастни към нея лица”, посочват от Прокуратурата.

Държавното обвинение напомня, че близо две години няма подписано споразумение между МВР и Прокуратурата за създаването на съвместен щаб за противодействие на престъпления, извършени срещу изборните права на гражданите.

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в разпоредбата на чл. 18, ал. 5 от Изборния кодекс, съгласно която „главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес.

Щабовете (екипите) действат по време на цялата предизборна кампания“.

Нормата е императивна и задължава главния прокурор и министъра на вътрешните работи да организират и осигурят взаимодействието на ръководените от тях институции.

При всяка една от отминалите изборните кампании, както и за настоящата, от страна на ръководството на Прокуратурата на България

е отправяна покана за регламентиране на съвместни действия срещу този вид престъпления, като до момента Министерството на вътрешните работи не е откликнало, пишат от обвинението.

Припомняме, че от Областната дирекция на МВР в Пловдив днес обявиха за провеждането на спецакция срещу битовата престъпност.

Тя е локализирана в Раковски, а проверки се извършват и по линия на предстоящите избори.

Участват екипи на районното управление, сектор Специализирани полицейски сили и жандармерията.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts