| | | | |

ОКОНЧАТЕЛНО: След драматично заседание СОС реши съдбата на МОЧА

Столичният общински съвет реши: Паметникът на Съветската армия да бъде отстранен.

Това стана на следобедно драматично заседание, прекъсвано от напрежение и протести под прозорците на общината.

Яйца и червена боя полетяха към сградата на кметството в защита на монумента.

От сутринта столичният общински съвет запозна да обсъжда решението, с което да възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента “Паметник на Съветската армия”, който е държавна собственост, от Княжеската градина.

Идеята е скулптурните фигури и барелефи да бъдат разположени в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.

Докато общинарите заседаваха в един момент напрежението пред общината ескалира, а срещу сградата започнаха да летят яйца. Протестиращи заляха входа на институцията с червена боя.

Недоволните освиркваха общинарите и скандираха “Фашисти”, “Оставка” и “Искаме мир” под звуците на български военни маршове и възрожденска музика.

Протестиращите носеха плакати с надписи “Съветската армия победи нацизма”, “В Берлин има съветски военен мемориал” и “Смърт на фашизма” и протестираха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

Политическите формации „Възраждане“, МИР, ЛЕВИЦАТА и „Атака“ и техни симпатизанти смятат, че темата с преместването на монумента не бива да измества дневния ред на обществото.

Към 12 часа общинските съветници от БСП поискаха почивка, за да слязат долу при протестиращите си съпартийци.

Формално мотивът за прекъсването на заседанието беше консултации на групата по проблема с избор на кмет на район “Красно село” след отстраняването на досегашния заради конфликт на интереси.

Заради създалото се напрежение навън председателят на СОС временно прекрати заседанието, след като научи, че пред общината има партийни лидери, а от общинските съветници от сътоветните сили са слезли при тях.

Във вторник членове на комисията по култура в Столичния общински съвет гласуваха доклад, с който се възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести паметника от Княжеската градина в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или на друг държавен терен извън централната градска част.

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС и “Демократична България”, а БСП напуснаха демонстративно заседанието.

Паметникът е държавна собственост, затова общинските съветници трябва да вземат решение, с което да възложат на кмета да поиска от областния управител ПСА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или да се намери друг държавен терен.

Комисиите по култура и по архитектура в СОС вече одобриха предложението за премахването на ПСА. “За” гласуваха съветници от Демократична България и от ГЕРБ.

Предложението за преместване на паметника е на Демократична България. То е още от 2020 година. Демонтирането на монумента предизвика сериозен обществен дебат през последните години.

В доклада, публикуван на интернет страницата на СОС, е записано, че се изисква от областния управител на София да “предприеме всички необходими фактически и правни действия” по преместването на паметника.

Монументът е изграден с пропагандна цел, така че „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение“, посочват вносителите на предложението за преместване на паметника.

Те цитират протокол на общинската управа на Столична голяма община от 1947 г.

“Към днешно време тази пропагандна цел е отпаднала, а с нея и необходимостта от централното му местоположение, с което доминира над всички български институции (храм-паметника „Александър Невски“, Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, Народното събрание и др.).

Монументът не е свързан с реално историческо събитие и няма стойността на памет(ник) за такова.

В този смисъл този монумент, който нарича армия, окупационна за страната ни, „освободителка“, носи заблуда за младото поколение, което не е свидетел на онова време и не го е изучавало в училище”, посочват още вносителите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts