| | | |

Делян Добрев: Асен Василев е като Кашпировски, не мига и ако не знаеш ….

Финансовият министър отиде от едната крайност в другата. И двете информации са верни, но ключовото е, че бюджетът на Асен Василев не излиза с 12 млрд.

Това каза Делян Добрев от ГЕРБ пред bTV.

“Ако дупката се свие до 5% ще успеем, но ако остане 12 млрд., черните сценарии на министър Велкова ще се случат.

Имаше ужасяващи напъни да се раздуват харчовете. Ако направиш БВП 300 млрд. можеш да си направиш дефицита колкото си искаш.

Има игра в тези цифри и популистките партии щяха да направят така, че тези 12 млрд. да станат повече”, обясни икономистът.

“Кой сценарий ще последва, зависи от това дали ще има правителство.

“Промяната” смята, че трябва да теглим заеми, да ги харчим и ще станем богати.

Инфлацията била, защото хората забогатели, много купували, стоките свършвали и надували цените. Слушах го внимателно и нямаше нито една вярна цифра, нито едно вярно число.

Днес говорих с Ники Василев. Асен Василев повтори, че е няколко милиарда, но никой не го провери. Влизаш в “Гугъл”, ще го обясня на Промяната, Лена може да работи с “Гугъл” и излиза това”, каза той, показвайки графика.

Добрев показа още няколко извадки, които показват, че цифрите, за които говори Асен Василев, са различни от реалните.

“Никъде няма 16,4 млрд. Асен Василев идва в студиото ви, обяснява някакви неща без да мига, което е много убедително и ако не знаеш и не провериш, ще му повярваш.

Толкова е убедителен, че всякак те хипнотизира. Имаше един Кашпировски, който така лекуваше по телевизията.

Към 31 януари дългът е 40 млрд. лв., а преди управлението на ПП е бил 21 млрд. лв. За няколко години ще достигнем 70 – 80 млрд. лв., обясни още бившият енергиен министър.

По думите му, ако ГЕРБ спечелят изборите и направят правителство ще предложат да спрат да се правят проинфлационни бюджети.

Всяка година февруари-март Фискалният резерв е бил 12 млрд. А ето го и дългът – 30 април, 2023 година – 29 млрд.”, обясни той.

“Трябва да се свият 7 млрд. и това не изключва рязане на разходи, съкращаване на проекти. Ние предлагаме да спрат да се правят такива проинфлационни бюджети.

Забелязахте ли, че допреди няколко месеца се оправдаваха с войната. Преди няколко седмици направих графика с официални данни от “Евростат”, каза експертът и показа следното:

“Синята линия е целевата инфлация – колко трябваше да имаме, за да влезем в Еврозоната. Преизчислявана е, завишавана е.

Нашата инфлация скочи и достигна 20%. Има три кръгчета – когато Асен Василев е пипал бюджета.

След трите кръгчета инфлацията избухва. След всяко приемане и актуализиране, инфлацията върви нагоре.

Затова вече не се оправдават с войната. Казват, че били напечатани много пари в Европа. Ама там е 6-7%, а тук е 20%”, обясни Добрев.

Абсурдно е търговските вериги да имат 100 и над 100% надценка, добави още Добрев.

Той даде пример с производител на хляб, който продава хляба си на 70 ст., а магазините го продават на 1.50 лв. Според него не е добра идея да се слага таван на цените.

Ако таванът на цените е много нисък стоките изчезват и започват да се продават на черния пазар. Не знам защо службният кабинет казва, че няма да води война с търговксите вериги. Ние ще водим. и ще направим така, че тази инфлация няма да я има.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts