| | | |

НА ЖИВО Прокуратурата с шокиращи разкрития за зловеща мафиотска група, заплашвала магистрати (обновява се)

От Национална следствена служба дават пресконференция по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група, уличена в множество престъпления.

“Защо сме в този формат, почти цялото ръководство на СГП? По важни дела трябва да се дава информация от главния прокурор. Прозрачността, като неразделна част от службата на прокурора, справедливостта трябва да възтържествува и това е целта на всички усилия“, започна Гешев.

снимка Кадър

При извършените следствени действия в имоти на обвиняемите лица е открит списък с имената на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.

Ще видите симбиозата между организираната престъпност и известни лица се борят срещу държавата и институциите. Това не го казвам аз, а доказателствата.

Това съобщи главния прокурор Иван Гешев.

“Няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани, да и им се оказва натиск, още повече върху дами и майки”, каза Иван Гешев.

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот.

Смея да твърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор.

Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза Илияна Кирилова.

Припомняме, че по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления.

При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани.

“След малко ще видите как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и известни на обществото лица и организации заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората.

Това не го казвам аз, а доказателствата по делото”, подчерта Гешев.

Административният ръководител на СГП Илияна Кирилова заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на колегите, които извършват процесуално-следствени действия по всички дела и чувстват, че към тях е отправена заплаха към тяхното здраве и живот.

“В СГП към момента не е оказвано влияние абсолютно на никой следовател и прокурор”, подчерта тя.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от службите за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления.

Повдигнати са обвинения на двама души.

На едното лице – Т.И., за изнудване, за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Той е с мярка за неотклонение „Подписка“. Същият е напуснал страната и предстои преценка за обявяването му за общодържавно издирване.

Второто лице – Д.Г., е обвинено за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мъжът е осъждан за хулиганство, за нанасянето на средна телесна повреда, за участие в ОПГ и за опит за измама.

“В качеството на обвиняеми са привлечени две лица. Заплашвали са магистрат, който е направил отвод”, обявиха още от прокуратурата.

“На 7 март бяха извършени действия по разследването. В жилище са намерени и иззети пластмасови контейнери, съдържащи бяло вещество – реагирало на кокаин, както и бял лист, с напечатано заглавие “За отстраняване““, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В този списък са фигурирали имена на прокурори от бившите специализирани структури, които вече са закрити.

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро.

Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети.

Бяха пуснати и 15 аудиозаписа между пет лица. Там е замесен и румънски гражданин, съден за измами във Франция.

Разговорите са между Красимир Каменов-Къро и неустановено лице, което вероятно е негов приближен. От записите изплува и името на скандалния Калин Едрев, който е описан като човек, прикрепен към “пепе“.

В друг от записите се чува и името на Атанас Чобанов.

“Този път няма ги изпуснем, земи си пуканки и гледай“, казва Къро на свой събеседник, който му говори с криптиран глас. В друг запис той казва: “Идват моите хора ПП-ДБ“.

Прокуратурата все още не е установила кой е въпросният журналист, който участва в разговорите с Овидиу Семенеску, вероятно Къро и задържания Д.

“Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Гешев. Къро също е насреща. Тони Парфюма също търси хора. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета“, пише в другото писмо, което било на български език.

По време на извършените действия по разследването с участието на един от обвиняемите са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил отвод.

От записите се чуват изрази като:

„Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.

“Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяна държава. У мен възникват много въпроси.

Първият е за едни милиони и ВТБ, сътрудник в КТБ и как това кореспондира, за плащането на лобисти?

Тук е въпросът, на който трябва да отговори ДАНС и се надявам да отговори дали това е така, какви действия ще предприемат?

Става въпрос, явно, за организирана атака на олигарси, мафията и кой ли още не, срещу интересите и сигурността на българските граждани.

Надявам се ДАНС да даде съответните отговори. Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки, за да се установи как кореспондира със събраните данни?

Чух и още едно малко име, за мен е безспорно кой е Борислав от “Икономическа полиция“.

Тези въпроси стоят и пред служебното правителство, пред което и да е правителство и пред Народното събрание, какво ще направят те, за да защитят законността?

Събират 400 000 за отстраняването на висш полицейски служител. Оценен съм подобаващо, няма да говоря нас.

Теоретично питам – какво би струвал един закон за закриване на специализираните структури?

Г-н Зарков трябва да отговори дали някои закони, които са антиконституционни, са писани някъде другаде и дали тези закони не са подавани на задната седалка на някой джип пред Народното събрание?

Възникват такива въпроси… По какъв начин държавата ще защити гражданите си, след като се атакуват полицаи и магистрати?

От своя страна мога да кажа, че в партньорство с МВР и всички структури, които ги интересуват интересите на хората, колегите ще си свършат работата кой, кого и колко плаща.

Искам да попитам – това тайна ли е за някого, което чухте? Ние от 3 години го говорим. Искаме ли да живеем в такава държава?“, обобщи след изнесените данни главният прокурор.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts