| | | | | |

Мара Захарова се изребчи на Гълъб Донев: За тази дива инициатива няма политическа воля

Говорителката на руското външно министерство разкритикува служебният премиер Гълъб Донев заради паметника на Съветската армия и го обвини в липса на политическа воля да каже “далеч ръцете”.

Позицията на Захарова бе разпространена но Руското посолство у нас.

Миналата седмица културната комисия към Столичния общински съвет реши паметникът да бъде преместен.

В одобреното предложение е заложено столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести паметника, тъй като той не е общинска собственост.

По-късно Донев призова темата да се остави за след изборите.

снимка Архив

“Ръководителят на настоящото техническо правителство на България призова за отлагане на решаването на толкова деликатен и спорен въпрос за следизборния период.

Не наблюдаваме политическа воля да се каже „далеч ръцете“ от паметниците на онези, които направиха възможен живота на сегашните поколения.

Не става дума, дали този живот е комфортен, заможен, благополучен – въпросът не е в това. Става дума за самото съществуване на поколенията“, коментира Захарова.

“Известно е, че тази дива инициатива идва от евроатлантистите, контролиращи столичния представителен орган.

Очевидна е нейната връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, с желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да демонстрират способността си внимателно да улавят и незабавно да изпълняват очакванията на западните си партньори, които оказват съществено влияние върху вътрешнополитическите процеси в страната.

Сега в политическа „разменна монета“ се превръщат паметниците на тези, които освобождаваха България”, пише още в позицията ѝ.

Захарова похвали и хората, събрали се на жива верига около монумента, за да изразят несъгласието си той да бъде демонтиран.

“Виждаме в това отдаденост на традицията, тесни връзки между народите на нашите страни”, коментира тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts