| | | | |

Румънците пак ни изпревариха, как ще ги стигнем ….

Култовият хит на Тодор Колев от зората на демокрацията “Как ще ги стигнем американците” май си плаче за кавър версия. Само с лека корекция в името – “Как ще ги стигнем румънците”. Защо ли?

Двама американски сенатори внесоха законопроект в подкрепа на включването на Румъния в програмата за безвизово пътуване в САЩ за срок до 90 дни, съобщи румънското посолство в САЩ, цитирано от “Диджи 24” и БТА.

Инициативата е на Ричард Дърбин, номер две в ръководството на демократите в Сената, и Джийн Шахин, председател на подкомисията за Европа в Комисията по външни отношения на Сената.

Законодателната инициатива идва непосредствено след посещението на двамата сенатори в Румъния миналия месец.

За да бъде премахнат визовият режим със САЩ, трябва отказите на визи за граждани от определена държава да не надхвърлят 3%, докато миналата година отказите за румънски граждани са били 17% от всички молби, които са подали.

България е от последните държави в ЕС заедно с Румъния, Хърватия и Кипър, чиито граждани нямат право на безвизово пътуване в САЩ.

Букурещ и София споделят еднакви амбиции за влизане в Шенгенската зона на ЕС, където формално няма вътрешни граници.

При посещението си вчера в България румънският президент Клаус Йоханис изрази заедно с домакина си Румен Радев желание за съвместни действия за преодоляване на пречките за влизане в Шенген.

За разлика от България обаче Румъния си осигури вече подкрепа от Нидерландия, докато общо препятствие и за двете държави остава съпротивата на Австрия.

“Инициативата на американските сенатори показва подкрепата и доверието, с което се ползва Румъния като стратегически партньор и съюзник в Черноморския регион”, заяви румънският посланик в САЩ Андрей Мурару.

Озаглавен „Закон за премахване на визовия режим на Румъния от 2023 г.“, документът изпраща важен политически сигнал до американската изпълнителна власт (Министерството по вътрешна сигурност, което администрира програмата за премахване на визите) по отношение на определянето на Румъния като участваща държава.

В същото време властите в Букурещ се насърчават да засилят усилията си за борба с трафика на хора и да изпълнят техническите критерии за допускане до програмата, както е предвидено в Американския закон за имиграцията и гражданството.

Когато законопроектът беше внесен в дневния ред на Сената, двамата американски сенатори се позоваха на важната и активна роля, която Румъния има в рамките на НАТО и Европейския съюз, подчертавайки близките отношения със силен съюзник като Съединените щати.

Те оцениха и подкрепата, оказана на украинските бежанци в контекста на бруталната агресия на Русия срещу Украйна.

“Съединените щати твърдо подкрепят влизането на Румъния в програмата за премахване на визите”, заяви във вторник Дерек Хоган, служител на Държавния департамент на САЩ, който беше в Букурещ на Срещата на стратегическия диалог Румъния-САЩ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts