| | | |

Свиленски обясни защо Росица Велкова е обявила, че България фалира

„За два дни страната претърпя доста катаклизми от изявлението на министъра на финансите“ .

Това каза кандидатът за депутат от БСП За България- Георги Свиленски в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Този министър на финансите това го прави за втори път в предизборна ситуацията и винаги две седмици преди избори. Целта е една и съща. Въпросът е да разберем кой дава сигналите“

Той бе категоричен в твърдението си, че „служебното правителство се намесва пряко в предизборната кампания и че е проявило безотговорно поведение към българските граждани.“

„Да кажеш, че държавата е пред фалит, че валутният борд е застрашен е престъпление срещу държавата, защото не е вярно“, категоричен е той.

Свиленски е на мнение, че има достатъчно средства за изплащането на пенсиите и помощ за бизнеса и че не трябва да спира подкрепата както за тях, така и за бизнеса.

„Служебното правителство оправдава невъзможността си да събира приходи, и своята възможност да прави корупция. След като имаш несъбрани проходи – това е срещу корупция.

В 48-ото Народно събрание от партията на БСП искахме да се внесе бюджет за 2023 година. Те казаха – „не, ще работим с този, много е хубав“. След като искаха да работят с бюджета за 2022 година, да си го изпълняват такъв, какъвто го гласуваха. Сега защо пишат бюджет“, коментира Свиленски.

„Как да вярвам на този финансов министър, когато на единия ден казва едно, а на другия, пред колата – друго. В Министерския съвет да излезе и да каже, премиерът да излезе и да каже какво е положението“, допълни той.

Кандидатът за депутат от БСП припомни, че въведеният таван на цените за битовите потребители на ток не е довел до фалити.

„Година и три месеца след това цената е същата, не се повиши. Налагането на таван на цените не винаги води до тази криза.

Нашата позиция е последователна и ясна. БСП е партията, която вкара България в Европейския съюз. Тогава казахме, че България ще влезе в еврозоната, когато е готова – когато кашкавалът не е 30 лева, пенсията 460 лева, когато няма инфлация“, каза още Свиленски.

По отношение на войната в Украйна, кандидатът за депутат изказа мнение, че в никакъв случай България не бива да се въвлича в тази война. Според него не трябва да се стимулира изпращането на оръжия към украинската страна и държавата ни да запази неутралитет.

„България няма какво да изпраща и не трябва да взима участие във войната, трябва да бъдем коректни към българския народ.“

Войната трябва да спре, а воюващите да седнат на масата на преговорите и да си решат проблемите”, добави още Георги Свиленски.

Относно джендър идеологията, на която се набляга в образованието, Свиленски бе безкомпромисен и заяви, че партията на “БСП За България” ще прокара закон, в който „на учебните заведения ще се забрани да преподават по такива учебници на децата под 18 години, че могат да сменят пола си с противоположният преди да навършат пълнолетие.“

Той заяви още, че от партията е организирана подписка против вкарването на този тип идеология в учебниците на децата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts