| | | | |

Гешев отвърна на Демерджиев: Аз съм с произход от македонския край и не бягам, аз се бия! Филмът може да се превърне в сериал

Главният прокурор Иван Гешев смята, че

изнесените от Прокуратурата данни в четвъртък за организирана престъпна група, която сплашва политици и магистрати потвърждават, че атаките срещу държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнатите политически интереси.

„И затова се получава това срастване, което в Европа се нарича мафия, между преследвани от правосъдието олигарси, голяма част от тях, укриващи се в чужбина, и лицата, които посочих“, уточни Иван Гешев в интервю за БГНЕС.

Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно

– срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си “журналисти”, “публични личности” и “публични организации”, за които не бих използвал думите “партии”.

В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“.

В България, за съжаление, на никой не му прави впечатление. За нас не е новина, че живеем в такава държава, че мафията се разраства, атакува държавните институции и хората живеят все по-зле по тази причина.

Разследващите съобщиха, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления.

При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани, открити са наркотици.

Иззети са и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имена на политици, партии и др.

Според Гешев „Става дума за досъдебно производство, което се наблюдава от Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и пране на пари.

В хода на досъдебното производство са събрани допълнителни доказателства за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и вероятно за организирана престъпна дейност за търговия с влияние.

Колегите заявиха, че ще се извърши анализ за отделяне на тези материали в други досъдебни производства“, обясни главният прокурор и уточни, че досъдебното производство е започнало по сигнал на българските служби за сигурност, след това е имало жалби на български граждани:

„Това е станало още през септември 2022 г. Още тогава е било привлечено едно лице като обвиняем с мярка “подписка”.

След това е продължила работата, за да се стигне до информацията, която предоставихме“.

Към момента по досъдебното производство има двама обвиняеми, на единия бе потвърдена мярката задържане под стража.

От опита си като прокурор и следовател, Иван Гешев прогнозира, че има основания за привличане на допълнително лица в качеството им на обвиняеми.

Той посочи още, че голяма част от материалите са класифицирана информация, така че няма как да бъдат оповестени, и с тях да бъдат запознати българските граждани.

„Прокурорите и следователите, с които разговарях ме увериха, че ще има доста сериозни разследвания. Тези разследвания няма да са само тези три, а има и други разследвания, които към този момент не следва да се коментират“, подчерта Иван Гешев.

По повод на коментара на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че не иска да участва във „филми“, главният прокурор заяви следното:

„Не желая да коментирам министър Демерджиев, единствено и само защото имам разбиране за държавност и уважавам българските институции.

Не бих си позволил да коментирам която и да било българска институция, или нейните ръководители, освен в краен случай.

Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм – да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, ако трябва да използвам тази лексика“.

Според него коментарите на служебния вътрешен министър се дължат на това, че той не е запознат с разследването и доказателствата по него.

В същото време Иван Гешев предупреди, че филмът може да се превърне в сериал.

„Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части“, предупреди Гешев.

Главният прокурор заяви, че за него е важно да бъдат защитени неговите колеги – следователи, прокурори, съдебни служители и съдии, защото последните също са част от съдебната система.

Това е и ключовата причина да участва в пресконференцията, на която в четвъртък бяха оповестени разкритията.

„Не може да бъде заплашвана жена и майка, при това сериозно, и главният прокурор да не вземе отношение. Това направихме.

На тази колежка е осигурена защита от Главна дирекция охрана към Министерството на правосъдието. Вземат се всякакви възможни мерки за нейната защита.

Както знаете беше намерен списък с магистрати, които са участвали в досъдебната фаза и съдебната фаза на едно производство, по което е осъдено това лице, което беше задържано под стража за държане на високорискови наркотични вещества.

Естествено, колегите ще проверят тези лица, ако се констатират и други данни за застрашеност на магистрати, ще се вземат мерки за тяхната защита“, каза Гешев.

Според него предвид изнесената информация има проблем със сигурността и за посочените високопоставени полицаи, но тяхната защита е изключително от компетентността на МВВ и вътрешния министър.

По отношение на директните заплахи срещу самия Иван Гешев, че ще бъде „приключен“, главният прокурор заяви следното: „Не искам да коментирам.

За разлика от повечето български граждани, имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор.

Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия“.

Главният прокурор заяви, че целият този случай е още знак за „овладяването на държавата“.

„За това, че мафията, олигарсите, мутрите, престъпниците, издирваните от Интерпол лица, някои, които наричат себе си журналисти, публични организации и публични лица в симбиоза

преследват интереси, различни от интереса на народа и на българските граждани и не се спират пред нищо, включително вероятно да плащат за отстраняване на полицаи, вероятно да плащат за дискредитиране на магистрати и полицаи и какво ли още не“, добави обвинител №1.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts