| | | |

Кирил Петков каза как коалицията ПП-ДБ ще състави правителство и за няколко седмици ще оправи България

Фалшива новина е, че държавата ще фалира. Бяхме свидетели на пресконференцията на министъра на финансите в предишния ден и после в следващия. Тезите й бяха напълно обратни.

Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента, е на един от най-високите си нива през последните 30 години. Цялата тази новина за риск, бе фалшива. БНБ веднага реагира, а и Велкова си оттегли думите“, заяви Петков.

По думите му и преди е имало съмнения за нивата на дефицита, но той все пак е бил под 3%

„Ако сравните януари от миналата година и януари от тази, ще видите, че близо 400 00 млн. повече ДДС трябва да е събрано, но ги няма.

Няма логика НАП да е събрал по-малко от миналия януари“, каза той и намекна, че има чадър над фирми“, каза съпредседателят на ПП.

„Няма друга логика. Това да не плашим хората обаче, не е проблем. Знаем как да съберем ДДС-тата и да съберем всичко.

ПП-ДБ ще направим редовно правителство след няколко седмици и няма да има нужда да затягаме коланите“, каза Петков.

„Както видяхте преди вдигнахме пенсиите и пак завършихме с 2,9% дефицит, което показва, че знаем как да събираме данъците. Никой няма да има привилегии при събирането на данъците, всички фирми ще са равни“, подчерта той.

„Нашата идея е, че няма да вдигаме никакви данъци, включително и на ресторантьорите.

Ще се върнем към старата си събираемост и пак ще завършим на под 3% дефицит. Въпрос е на липса на корупция и да няма дефицит в НАП“, заяви бившият премиер.

По думите му именно по-малката събираемост от НАП е единственият проблем, който в момента има МФ.

Той отново подчерта, че не иска да пипа данъците.

„Време е да започнем да говорим за реални решения. С два хода всички мислят, че ще намалят цените.

Има само един начин това да стане – трябва да се фокусираме в българското земеделие. Да, няма да стане веднага, но трябва да се фокусираме върху производството си.

Ние внасяме месо, домати, яйца. Истината е, че българското земеделие в последните 30 години бе фокусирано върху зърното.

Трябва да върнем производството на малките и средни ферми. Няма как да е по-евтино от Европа, като продуктите имат транспортни разходи, защото ги внасяме. Така ще спестим минимум 15% транспортни разходи.

Ще има по-голямо предлагане тук и това ще намали цените. КЗК трябва да бъде променено. То е в състав от времето на ГЕРБ, време е да бъде сменено ръководството“, каза още той.

Според него доходите на българина също трябва да бъдат вдигнати.

“Г-жа Велкова направи нещо много ценно. Тя показа как един политик може да вкара несигурност в курса евро-лев. Именно така стана ясно, че е много по-смислено да влезем в еврозоната.

Кирил Петков увери още, че ако България влезе в Еврозоната, спестяванията на хората ще са още по-подсигурени. Когато направим правителство след 2 април, Нидерландия ще ни подкрепи и за Шенген, сигурен е бившият премиер.

Вчера на референдума на “Възраждане” вече нямаше опашка, защото се видя, че ако влезем в еврозоната, храните няма да се качат, а ще се запазят”, каза той.

“Шенген е основна тема, не само защото трябва да пътуваме по-лесно без паспорти, а и защото българските фирми ще могат да се конкурират по-добре в Европа, защото няма да се налага да чакат на опашки с дни”, подчерта бившият премиер.

“Тези избори са малко по-различни, защото ние сме обединени. Ще бъдем първи и със сигурност ще има правителство. Ще предложим кабинет с позитивна политика.

Искам да видя коя партия, която се предложи правителство след 5 избори с такава позитивна политика, не би подкрепила подобна програма”, каза Петков с усмивка.

Петков бе запитан дали има амбиции отново да е премиер, а той отвърне уклончиво, че просто иска България да е добре.

“Ще го правя от позиция, която е добре за страната”, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts