| | | |

Ново 20: ЦИК и КЗЛД може да обжалват видеонаблюдението на изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) може да обжалват видеонаблюдението на изборите, стана ясно след като петчленен състав на Върховния административен съд отмени определение на тричленния състав на съда.

Става въпрос за определението от 23 декември миналата година, с което бе допуснато ограничение на видеонаблюдението при преброяването на бюлетини на изборите, но то не беше задължително изискване.

Тричленният състав на ВАС остави без разглеждане касационните жалби на Комисията за защита на личните данни и ЦИК против решението на Административен съд София – град от 2021 г., с което бе разрешено видеонаблюдението по време на изборите.

Делото пред ВАС от 2021 г. беше образувано, след по жалба на „Демократична България“

Административен съд София – град на 15 март т.г. отмени съвместни указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни относно обработването и защитата на личните данни, приети на 8 февруари 2021 г.

ВАС спря производството по делото и отправи общо 6 въпроса към СЕС (Европейския съд).

В своето решение съдиите от СЕС групират въпросите и дават тълкуване по тях на българския съд, след което Върховният административен съд възобнови производството по административното дело и излезе с решение тогава.

Печтленния състав обаче връща делото за продължаване на съдопроизводствените действия и приема, че в противоречие с данните по делото тричленният състав на ВАС е извел правен извод, че

ЦИК и КЗЛД нямат правен интерес да оспорват неблагоприятното за тях съдебно решение – т.е. не могат да оспорват, че ще има видеонаблюдение.

Петчленният състав приема, че тричленният състав на ВАС следва да прецени правилността на обжалваното решение относно преценката относно законосъобразността на оспорения акт не към момента на осъщественото изменение, а към момента на издаване на оспореният акт –

обстоятелство, което посоченото изменение не засяга и което, всъщност, правилно е отчетено като относимо от тричленния състав на ВАС в постановеното от него определение по хода на делото от 18.10.2021г.,

но впоследствие не е съобразено в мотивите на обжалваното определение.

Определението по административно дело на петчленния състав на ВАС е окончателно.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts