| | | |

ДАНС бавно проверява кой ще изнесе машините, Външно се притесни: няма да стигнат навреме

София търси що е параван в тълковния речник и реши – просто маха завесата на тъмната стаичка

10 дни преди вота Министерството на външните работи още няма достъп до машините за гласуване, които трябва да се разпратят до секциите в чужбина. А обикновено го получават 15-20 дни преди изборите.

“Сега не можем 100% да гарантираме доставката на машините, особено до по-далечните секции в САЩ и Канада”, предупреди постоянният секретар на Външно Иван Кондов. Ако има проблем, ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Че няма риск секциите навън да останат без устройства за гласуване, успокои веднага говорителката на ЦИК Росица Матева.

Оказва се, че забавянето е заради проверките на ДАНС и МВР, които още не са приключили.

По закон службите проучват лицата, посочени от външното министерство за достъп до склада с машините.

Помещенията се използват само от ЦИК, охраняват се от главна дирекция “Жандармерия” и достъпът до тях е само след съответните проверки.

“Трябва да приключи и удостоверяването на съответствията на машините от Министерството на електронното управление и Института по метрология, след което ще се направи доверено изграждане, което сме заложили за събота.

И веднага след това ще започне инсталирането на машините и ще бъде предоставена възможност на МВнР да ги изпрати извън страната”, успокои Матева.

Секциите в чужбина ще са 737, а в страната – 12 771, от които 240 подвижни. Навън най-много места за гласуване има в Турция, Великобритания и Испания.

Спира ли броенето на бюлетините, ако засече виденаблюдението, питат от районните комисии.

Според променения Изборен кодекс отчитането на бюлетините ще започва, след като СИК включат специално поръчани телефони, които ще го излъчват в реално време.

Ако пък няма сигнал, записът ще бъде качен приоритетно на съответния сайт.

При проблем членовете на СИК ще се обръщат към “Информационно обслужване”, които отговарят за заснемането, подсигурени са и доста резервни устройства, обясни Матева.

В събота ще се направи пробно свързване с платформата.

ЦИК е дала предписание комисиите да броят първо хартиените бюлетини, чак след това да отворят и кутията с тези от машинния вот. Матева не очаквала забавяне заради заснемането.

Другият проблем по организацията на вота – какви да са параваните, вече е решен в София.

Служебният премиер Гълъб Донев отказа кабинетът да се занимава с това и настоя общините и РИК сами да си определят вида на паравана.

В столицата ще се ползва досегашната “тъмна стаичка”, на която ще се премахне завесата. Това съобщава в писмо до ЦИК кметът Йорданка Фандъкова.

Столичните общинари дори търсили определението на думата в тълковния речник, но пак не се споразумели що е параван.

И решили, след като не са противозаконни, да оставят досегашните прегради. Те ще бъдат ориентирани така, че да се запази тайната на вота.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts