| | | |

Мачото се завърна, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поднесе поредната изненада, появявайки се на предизборна среща в Кърджали, облечен отново с прословутия черен кожен шлифер от времето, когато беше главен секретар на МВР.

Дрехата е емблематична не само за началото на века, политическата и обществена обстановка у нас в периода 2001 – 2005 – 2006 г., а и за самия политик,

който изгради образа си на мачо, спасител на нацията именно чрез симиотичния образ на черния кожен тренчкот.

Несъмнено припомнянето на времената отпреди 20-ина години в разгара на предизборната кампания е търсен пи ар ход от страна на екипа на Борисов.

Цели се припомняне, дори изграждане на чувство на носталгия по онези отминали времена, когато Борисов буквално “ловеше” престъпниците ежедневно, появявайки се в този вид на всяка полицейска акция.

Образът му тогава се свързваше с действеност, с мачизъм, с геройство. Носеше усещане за контрол, за сигурност.

Това се търси и днес от избирателя, който е уморен от избори през половин година, жадува за стабилност и подем, и не вярва на политическите си водачи.

Връщайки се към образа, който го изстреля начело на държавата, Борисов сякаш иска да напомни, че той е точният човек, че има опит и вече се е справял многократно с кризите в държавата.

Иска да наблегне отново на мъжествеността, на силата, на харизмата.

Да възроди онзи позабравен образ на романтичния герой от приказките, който спасява света. В този смисъл коженото палто е своеобразна препратка и към наметалото на Супермен.

Както и към кино образите на самотния войн, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ неприятеля в името на спасението на света.

Борисов се появи в Кърджали, изглеждайки точно така, както и преди 20 години – с тъмни дънки, с черна блуза и кожен шлифер.

„Той се завърна“, обяви снощи пиарът на ГЕРБ Николай Николов, публикувайки снимка на Борисов в цял ръст, на която ясно личи решителната осанка на лидера и твърдото изражение на лицето му.

Поредната препратка към екшън филм и може би най-цитираната кино реплика на всички времена: “I ll be back”, с която мускулестият Арнолд Шварценегер винаги се завръщаше в най-добрата си форма, за да разгроми неприятеля.

Ето я и историята на Борисов и любимото му кожено палто

Метаморфозата на Борисов през последните 30 години е голяма: от охранител на видни личности като бившия държавен глава Тодор Живков, Негово Величество цар Симеон Втори и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, през поста главен секретар на МВР и кмет на столицата до министър-председател в три правителства (с малки прекъсвания в периода 2009 – 2021 г.).

Постепенното изкачване по социалната стълбица променя и външния вид и модните предпочитания на Борисов.

Типично в свой стил през последните три десетилетия той изгражда емблематични визии, които допълват образа му на човек от народа и генерал-лейтенант в структурите на МВР.

След като става главен секретар на МВР Борисов започва да проявява доста фриволност от отношение на облеклото си. В началото на новото хилядолетие генералът допълва героичната си осанка на борец с престъпността с дълъг шлифер от лъскава кожа, като цялото му облекло е решено в черен цвят.

(Според медиини публикации мантото е подарено на Борисов от сестра му – медицинската сестра Красимира Иванова. Тя зарадвала по-малкия си брат с уникалния шлифер от телешки бокс за 40-ия му рожден ден).

Носи маратонки и пристегнат кожен колан, а акцентът пада върху широкополата му шапка борсалино. Визия, която „говори” много за притежателя си – мъжкар, борещ се със злото в името на народната правда. Един истински екшън герой.

По-късно, като министър-председател, Борисов продължава да носи кожено палто, но в доста по-скромен вариант, като правят впечатление скъсената му дължина, декоративните елементи по шева, удобните обемни странични джобове, както и пухената вътрешна част.

Той комбинира якето с всичко, което има в гардероба – тениски или блузи в разнообразни цветове и като правило го носи винаги разкопчано.

Тук трябва да подчертаем, че като премиер Борисов си позволява да носи дрехата само в дните на обиколки из страната. По време на другите си ангажименти винаги следва протоколните норми.

Ако обаче сравняваме бившата leather визия на Борисов от годините му на главен секретар на МВР с премиерскта му осанка, трябва да отбележим, че налице е по-малко модна пушилка, т.е. търсен е ефектът на небрежност и работоспособност, а не на мачизъм и сила.

И все пак, ако внимателно проследим визията на политика, ще забележим нещо любопитно.

През януари 2017 г. Борисов избира да облече любимото си дълго кожена палто за церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев.

Разбира се, под шлифера тогавашният премиер носи костюм с риза и сако, както изисква протокола на заемания от него пост.

Но може да предположим, че изборът на тренчкот за официалното събитие е израз на непризнаване на новоизбрания държавен глава – дали е така или не, можем само да гадаем, но фактът, че

пет години по-рано, през януари 2012 г., когато Росен Плевнелиев полага клетва като президент, Борисов носи далеч по-елегантно вълнено палто с двойна яка, е красноречив.

Мястото на кожения шлифер в модната индустрия

На английски го наричат с думата raincoat, дъждовно палто, или тренчкот. В историята на модата, изкуството и литературата то е заредено с огромно напрежение и противоречиви емоции.

Най-ранните реквизитни представи за него са метафора на мракобесието и насилието – кожен шлифер върху военна униформа, символ на жестокостта, фашистите, Гестапо, лагерите, непроницаеми мъже с лъскави ботуши насилват безпомощни хора.

От друга страна, Щирлиц, добрият разузнавач, също носи дъждовно палто, така че става въпрос по-скоро за обща негативна представа за шлиферите от епохата на Втората световна война.

Цивилният му вариант е не по-малко отблъскващ и безскрупулен – мафиотският шлифер, пристегнат с колан, прикриващ пистолети, автомати, остри ножове и зли намерения.

Съвсем друго нещо обаче е кариерата му в киното, там тази иначе безформена непромокаема дреха бележи неописуем възход, превръщайки се в атрибут на самотния войн, който се бори със злото, независимо от невъзможните обстоятелства, побеждава го, рискувайки всичко.

Несъмнено, последното тълкувание е подходящо за лъскавия кожен шлифер на Борисов, който възкръсна в гардероба му през пролетта на 2023 година.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts