| | | |

Теменужките му говорят: Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бият с 5%

Президентът узурпира властта с нежеланието си да не предостави оръжие за Украйна

Това заяви в ефира на БНР бившият премиер Иван Костов.

Той е един летец, много е далеч от анализ на рисковете и националната сигурност.

Той не е президент на всички българи, а само на БСП и “Възраждане”. Министърът на икономиката не смее да защити военно-промишления комплекс на страната, посочи бившият премиер.

Според Костов “не е достойно това, което направи Кирил Петков – зад гърба на българските избиратели да праща оръжие за Украйна.”

“Радев нанася тежки щети на имиджа на държавата. Ние имаме една от най-мощните военни индустрии”, продължи бившият лидер на СДС и на ДСБ.

“Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверенът на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът – Народното събрание, е задължило правителството.

Дори Радев казва “ако парламентът отново призове за доставка на оръжие”, но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството.

Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента”, заяви Костов.

Според него Радев се бори за “някакво първенство в левицата”: “Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на “Възраждане”.

Костов, който беше финансов министър в началото на 90-те години, коментира и финансите на държавата. Според него, ако дефицитът е 6,5% – това е много .

“Ситуацията, която е създадена с тези раздути разходи, натоварва следващото правителство.

Хубаво е служебното правителство да направи бюджет с 3% дефицит, защото това е от огромно значение. Не може да се вторачим в бедността и да не виждаме как ограбваме спестителите”, продължи с анализа си на ситуацията Иван Костов.

И посочи:

“Една голяма инфлация буквално изяжда спестяванията, а те са милиарди. Това е ограбване. И така вместо да намалим неравенствата, тази политики на раздута инфлация ги увеличава.”

“При тази много висока инфлация влизането в еврозоната е невъзможно. Поне две – три години трябват за нова политика, за да изпълним критериите”, е неговата присъда.

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира още бившият премиер:

“Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра.

Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра”.

Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но шанс за правителство имат ГЕРБ-СДС, заяви по отношение на предстоящите избори той.

Правителство на малцинството ще е неустойчиво. Една стабилно мнозинство ще го пробие само за месец, анализира политикът.

Друг вариант, според него е, да се потърси голяма коалиция, “за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство”:

“Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им”, заяви той.

“Щуротии са приказките, че ще пращаме войни в Украйна. Хартиената коалиция, ако направи правителство, ще е устойчиво за година”, каза в заключение министър-председателят от 1997 до 2001 г.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка БНР

Similar Posts