| | | |

Николай Милков: Напрежението между София и Скопие ескалира

„Има ескалация и натрупване на напрежение със Северна Македония. През последните месеци сме свидетели на различни актове, които са враждебни и несъответстващи на разбирателството и договорната база“.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV служебният министър на външните работи Николай Милков.

„Надявам се да се вразумят от гледна точка на това, че трябва да мислят за европейската перспектива.

Топката е в тяхното поле. Те нямат срок за изпълнение на „френското предложение“. Когато го изпълнят, тогава ще се отвори първият етап от преговорния процес“, уточни той.

„Ние сме готови да оказваме съдействие на хората с българско самосъзнание, когато подадат жалби и оплаквания до съдилищата в Северна Македония и европейските съдилища.

Повечето от тях нямат финансова или друга възможност да го направят сами. Те трябва да бъдат окуражени и да чувстват подкрепа, защото в противен случай могат да бъдат смачкани“, каза още министърът.

Според него има случаи, при които хора с българско самосъзнание са репресирани, викани в полиция или прокуратура, като се създава се впечатление, че е по-добре да мълчат или да емигрират.

„Машините за най-далечните дестинации са потеглили. Предстои да потеглят и машините за Европа“, уточни Милков.

„Предизвикателството беше, че за първи път командироваме толкова служители като представители на държавата – 534 души.

Имаме и 203 души от дипломатическите представителства.

Над 4100 са участниците в изборните 737-те секции в 61 държави“, каза още министърът и благодари на българските общности в чужбина, участващи в подготовката на изборите.

„Въпросът е кога корабите ще бъдат освободени. В момента тече разследване. Трябва съвсем точно да се установи къде са арестувани рибарите, какъв е бил уловът на корабите и да се съпостави с нормативната база – тази на Румъния и тази на ЕС“, уточни Милков и припомни, че това не е първи подобен казус.

„През 2005 г. аз имах такъв казус. Това беше първото ми посланическо назначение.

През 2010 година отново е имало. Има неясноти около прилагането на нормативната база.

Това не е водело до проблеми или тежки осъдителни присъди в миналото. В случая става въпрос, че те са ловили риба в европейски води. Рибарите не са били в териториални води.

Претенциите на румънците са заради улова на акула, който според тях е забранен в този период.

В случая Румъния се опитва да приложи нейното право в европейски води, но съдът трябва да прецени“, подчерта служебният външен министър.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts