| | |

”Информационно обслужване”: Ще пуснем наблюдатели, ако ЦИК ни каже

“Информационно обслужване” призова лидерите на партии да спазват закона.

В съобщение до медиите днес от фирмата обясняват, че според промените в Изборния кодекс от 2021 г. при приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии,

имат право да присъстват народни представители, медии и т.н. и дори да правят видеозаснемане на процеса.

Пред news.bg пиарът на фирмата Георги Андреев обясни, че съобщението е заради изказването от днес на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, че утре ще посети офиса на “Информационно обслужване”, както и заявка на БСП, че “ще бдят там”.

“Във връзка със зачестилите изказвания на лидери на политически партии, свързани с присъствие на наблюдатели в “Информационно обслужване” по време на компютърната обработка на данните от гласуването на 2 април 2023 г., уточняваме следното:

“Информационно обслужване” изцяло подкрепя усилията на всички участници в изборния процес за осигуряване на максимална публичност и прозрачност по време на компютърната обработка на данните в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия от гласуването за народни представители на 2 април 2023 г.”, пишат от дружеството.

От там акцентират на две неща:

с промените в Изборния кодекс от 2021 г. е дадена възможност на всички заинтересовани страни, в това число кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели и регистрирани анкетьори от регистрирана социологическа агенция, и представители на средствата за масово осведомяване,

да присъстват при приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии, като им се осигурява пряка видимост, включително чрез видеоизлъчване в реално време.

И второ – дружеството ще изпълни всички решения, указания и изисквания на ЦИК.

Георги Андреев отговори на въпроса дали утре лидери на партии ще бъдат допуснати в централата.

“В сградата на “Информационно обслужване” няма кодове, машини, а само администрация. Да заповядат. Ние можем да допуснем всички наблюдатели само с разрешение на ЦИК и как да бъде направено”, обясни той.

“Ние сме едни служители, които преработват протоколите от СИК”, обясни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts