| | | |

Радев скочи на Иван Костов и партиите: Костов разпродаде България на безценица, партиите не ….

Не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство

Българската позиция е ясна и еднозначна – ние няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна”

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти критиките към него за узурпиране на властта в контекста на оръжията за Украйна.

„Г-н Костов явно е забравил Българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване, България беше разпродадена на безценица”, каза президентът.

“Не президентската институция, а политическите партии, отдавна излязоха извън нормите на Българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство.

Време е и аз наистина ги призовавам да проявят тази отговорност и да съставят редовно правителство.

В противен случай Конституция ясно казва – президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх.

Призовавам ги още веднъж да проявят тази отговорност. Не е толкова страшно – служебното правителство показа, че страната може да се управлява ефективно дори по време на най-тежка криза“, смята Радев.

Той продължи с темата за оръжията за Украйна, като подчерта, че българската позиция е ясна и еднозначна.

“Няма да изпращаме оръжия и боеприпаси”, посочи Радев.

Президентът коментира и така наречените триъгълни сделки, като заяви, че те не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство.

„Тези, които най-много оплакват липсата на триъгълни сделки, по време на тяхното управление беше момента за тези сделки.

Когато март и април някои от държавите членки на НАТО сключиха споразумение с Германия за тези триъгълни сделки, оттам нататък няма безплатни триъгълни сделки. Даваш старо въоръжение, получават също старо въоръжение, но НАТО-вски тип. Да бяха го направили тогава, това е коректното.“

“Що се отнася до сегашните триъгълни сделки, да е ясно. Специално в Словакия случващото се. Те дават МИГ-29, получават бойни хеликоптери. Едното е средство за ПВО, другото е хеликоптери.

Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово, следващият парламент, да заделят 700 млн. лв за хеликоптери.

Това не са безплатни триъгълни сделки. Те са с облекчение, но обаче не решават въпроса с охраната на въздушното ни пространство”, каза още Радев.

Той призова да се направи всичко възможно нашите летци имат съвременни изтребители:

“В закона за отбраната на въоръжените сили ясно пише, че армията ни охранява въздушното ни пространство самостоятелно или със съюзниците ни, но не без нашите военно-въздушни сили.”

Той отговори и дали серията бомбени заплахи ще се отрази на изборите. Радев не очаква това да се случи.

„Надявам се органите на реда да вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес“, заяви Радев.

„Както виждате такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа в САЩ. Органите на реда, заедно с партньорски служби, правят всичко възможно да установят източниците на бомбените заплахи и да ги неутрализират. Няма реални заплахи за образователната система и за изборите.

Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите“, заяви президентът. По думите му това са наистина хибридни атаки без реална заплаха за бомбени атаки.

Според Радев не можем да кажем с категоричност откъде идват заплахите.

Президентът изрази мнение и за протестите на зърнопроизводителите.

„В рамките на своите правомощия поставих много сериозно този въпрос на Съвета на ЕС, пред председателя на ЕК. Заедно с лидерите на Полша, Унгария, Чехия и Румъния ние настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители“, смята държавният глава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts