| | | |

Държавникът Борисов бие по преференции лигльовците Ицо Хазарта в София и Никола Минчев в Пловдив

Личните гласове за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, на избори 2023-а са повече от предпочитанията за рапъра Христо Петров – Ицо Хазарта.

колаж Фейсбук

Макар че като цяло битката в района се печели от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Сега Петров е събрал 9175 гласа, а за Борисов те са 9504. На вота през октомври резултатът беше обратен – Петров беше събрал 8210 гласа, а Борисов – с девет по-малко.

Лидерът на ГЕРБ и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 16 МИР Бойко Борисов бие по преференции и в Пловдив.

За Борисов вече е традиция да събира най-голям личен вот сред пловдивчани. След него се нарежда водачът на ПП – ДБ и бивш председател на парламента Никола Минчев.

Борисов е получил 8617 личен вот. Отделно към неговия резултат се добавят и бюлетинете без предпочитания, които са 18544 гласа.

Също като в София “Продължаваме промяната – Демократична България” побеждава на изборите в Пловдив. За новото обединение са гласували 36 072 пловдивчани или 31.43%

На второ място е ГЕРБ-СДС с 30 997 гласа или 27.01%.

В листата на ГЕРБ – СДС след водача най-много преференции е събрал вторият Радомир Чолаков. За юриста са гласували 778 пловдивчани.

Следват Тони Симидчиева от СДС, която беше седма в листата – 429 гласа, и третата в листата Десислава Трифонова – 407 гласа.

Славена Точева от ГЕРБ-СДС, която традиционно размества варненската листа, подобри собствения си рекорд по преференции, получавайки над 10 000 преференции.

Над 7 000 преференции е събрал и другият особено популярен сред съгражданите си в Симитли кандидат- депутат на ГЕРБ – футболният съдия и син на кмета Стефан Апостолов.

В столицата пренареждане на листи ще има само в 23-ти МИР.

Божидар Божанов е единственият, който ще пренареди тази на ПП-ДБ.

Той удря рекордните 8562 преференции, с което е първенец в района. След водача Кирил Петков, който има 11 728, но той не участва в разместването, пише “24 часа”.

В София-област обаче четвъртият Младен Шишков излиза на второ място с лична подкрепа от 2876 преференции. Вторият в листата д-р Иван Червенков става трети с 2610 преференции.

В Пазарджик също има пренареждане на листата на ГЕРБ. Там Стефан Мирев от четвърти става втори след водача Екатерина Захариева. Той е получил 5 212 гласа. С повече преференции вторият в листата Найден Шопов е изместен от третия и шестия.

Манол Пейков от Пловдив ще бъде депутат от ПП-ДБ, след като получи най- много преференции, които му позволяват от седми да стане втори.

На вота той е получил лична подкрепа от 4435 симпатизанти, което е много над прага от 7% от гласовете, подадени за коалицията.

Пейков измества втория в листата Йордан Иванов, който е получил 1198 преференции.

Най- много преференции получава водачът на листата Никола Минчев – 4636. По закон обаче първите в листите, независимо от преференциите им, не могат да бъдат измествани.

Трета сила в Пловдив е Възраждане, която е получила подкрепата на 18 293 души или 15.94%. Водачът на листата Ангел Георгиев е с 2195 преференции, към тях се добавят 13719 гласа без предпочитания.

БСП е на четвърто място с 9 136 гласа или 7.96%. Иван Петков, който оглави листата, е събрал 1349 гласа личен вот плюс 6414 гласа без преференции.

За „Има такъв народ“ са гласували 5 664 пловдивчани или 4.94%. Водачът на листата Гроздан Караджов е с 891 преференции, към тях се добавят 3847 бюлетини и машинен вот без отбелязан личен вот.

Бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова също е играла за разместване и има 4218 лични гласа, но заради високия резултат на коалицията, този път те няма да я преместят напред.

Така трети ще е ген. Атанас Атанасов, а след него са Настимир Ананиев и Васил Пандов.

2351 има за последния в листата на ГЕРБ Томислав Дончев. Макар и отличник за преференции, зам.-председателят на партията не успява да размести подреждането.

Водачът на листата, лидерът на СДС Румен Христов пък се е отчел с 3485 лични гласа.

Журналистът Велизар Енчев има шанс за нов депутатски мандат от левицата, тъй като с 1200 преференции минава от трета на втора позиция пред социалиста Еньо Савов.

1140 лични гласа има водачът на БСП тук Христо Проданов, като още в деня на вота стана ясно, че председателката на БСП Корнелия Нинова пуска преференция за него, след като камера на една от телевизиите показа гласуването й.

При “Възраждане” всички кандидати са далеч са от възможността за разместване, но пък водачът Николай Дренчев има 2230 преференции.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts