| | | |

ПРОПУКАХА СЕ: Да, ПП-ДБ иска преговори с ГЕРБ

Едно от ключовите лица на ДБ, включително в Народното събрание като ексдепутат, адвокат Калоян Янков потвърди новината, че в редиците на център-дясното обединение с ПП вече върви пропукване по линия на преговори за редовно правителство с ГЕРБ – още преди лидерите на формациите да са заявили дори разбор на изборните резултати от 2 април.

Янков ядоса съпартийците си (като лидер на местната структура на Да, България във Велико Търново – б.р.) с твърдение, че по-малкото зло за България в момента е именно управленски съюз с ГЕРБ.

А многозначително експозето, което може да му коства респекта, изграден досега в партията, започва с цитата “Не се жени за вчерашните си убеждения”.

Според Янков политическата отговорност изисквала отговорътт на въпроса Quo vadis? да отведе формациите към преговори с ГЕРБ “при определени условия” за правителство.

В противен случай нови избори с продължаващо президентско управление и правителство с участието на БСП, ДПС и ИТН, т. е. модифициран вариант на т. нар. хартиената коалиция, би бил много по-лош сценарий.

Ето и аргументите на Янков без съкращения

Не се жени за вчерашните си убеждения. Never to get married to your convictions of yesterday.

Изборите отминаха, резултатите са ясни. Честито на победителите и преборилите се, загубилите ще ближат рани и ще правят изводи.

Сега основният въпрос за нашата политическа общност е – а сега накъде? Ето моето скромно мнение:

Коалицията ПП-ДБ трябва да преговаря с ГЕРБ и при определени условия да участва в правителство.

Защо? Защото това е по-малко лошия вариант.

Другите варианти са нови избори с продължаващо президентско управление и правителство с участието на БСП, ДПС и ИТН, т. е. модифициран вариант на т. нар. хартиената коалиция.

1.1 Защо президенското управление е по-лошо от правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ (или само някоя от съставките:)?

Президентът прави това, което БСП и Възраждане говорят. Президентът не говори като тези две партии, но прави това, което те биха направили.

Президентът открито не се съобразява с решения на парламента и води собствена политика, като на два пъти самоволно отложи приемането на България в еврозоната, държи се странно и неадекватно на международната сцена, изолира страната от европейските ни съюзници.

Като резултат страната ни ще продължи да бъде в сивата зона на рисковите държави в Европа, на която не може да се има доверие, в които не е безопасно да се инвестира, и от която европейците трябва да се държат надалеч.

Президентът узурпира власт, благодарение на битката между основните политически сили. Той няма да се спре, а напротив добива все по-голям апетит.

И накрая, продължаването на президенското управление ще ни струва значителен електорален отлив на следващите избори.

Както виждаме, той започна на тези избори и с голяма вероятност ще продължи на следващите.

1.2 Правителство на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН е по-малко вероятно, но също толкова неприемливо.

Такова правителство ще се занимава с безумни идеи като джендър и президентския референдуми, увеличаваща се намеса на държавата в икономиката, носталгичен завой към Москва, и разбира се, специалността на две от партиите – мощно усвояване на обществен ресурс, чрез системна и всеобхватна корупция.

Нещо което вече познаваме добре и борбата против което ни вкара в политиката. Допълнително трябва да се примирим с отлагане за неопределеното бъдеще на еврозона и Шенген, стоене настрани от НАТО и Украйна.

1.3 За това трябва да подходим предпазливо и да направим разумни усилия да сформираме коалиция с ГЕРБ, въпреки огромната опасност да бъдем повлечени в корупционната бездна.

Как можем да се предпазим от оцапването ни с корупция? Ето няколко насоки:

Хората, които избираме за публични постове трябва да бъдат проверени. Знам, че е по-лесно е да се каже, отколкото да се изпълни.

Не трябва да допускаме провали, а ако има такива, да имаме възможност за реакция и смяна.

Наша отговорност следва да бъдат контролните механизми на властта – МФ, МВР, МО, МВнР.

Истината е, че мащабна корупция не може да има без да са приспани основните държавни контролни системи, като изброените по-горе, но също така и Сметна палата, АДФИ, ДАНС и други.

Споразумението за участие във властта трябва да обхваща, освен министерските портфейли и изтеклите мандати в регулаторите, като КЗК, БНБ, КФН, ВСС и други.

Ключово е на тези позиции да не бъдат поставяни “свои” хора. Видяхме, че тази практика на ГЕРБ компрометира смисъла от съществуването на тези органи.

1.4 Участието в изпълнителната власт е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин за борба с корупцията не на думи, а на практика.

В този смисъл това не противоречи на първоначалната идея за създаване на моята партия или ПП, а я осмисля.

От фейсбук няма как да се спрат милиардите обществени пари, които захранват механизмите на завладяната държава. От Министерски съвет обаче има как, и то веднага.

Много хора ще кажат, че това няма как да стане, това е политически наивно, Борисов ще обещае и ще излъже (няма да му е за пръв път) или просто се опитваме да се докопаме до властта, чрез поредица от заобиколни маневри.

Ще се посочат Реформаторския блок, патриотичните патерици на Борисов и т. н.

Единственият начин да разберем, е като опитаме разумно и предпазливо. Сигурен съм, че ако успеем, ще се изненадаме от електоралният прилив към нашия номер на следващите избори.

Горното не изчерпва темата по възможната коалиция, но поне я отваря.

В заключение, наясно съм, че да се громи корупцията и да се стои в сектата анти-Борисов носи най-много политически дивиденти в моята политическа общност.

То обаче не решава настоящите проблеми на страната, коалицията, и моята партия Да България.

Сега смелост се иска да се работи с ГЕРБ.

Знам, че написаното няма да се хареса на много от моите приятели, съпартийци и коалиционни партньори. И въпреки това, мисля, че е важно да го споделя и да се опитам публично да обоснова тази непопулярна гледа точка.

Горното отразява личните ми политически възгледи, които, надявам се, ще се споделят от все повече съмишленици.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts