| | | |

Татяна: Приватизаторката на Костов се изказа в рубриката на оня прякор, който ѝ измисли Бойко Борисов

„Левицата!“ се създаде, защото очевидно лявото у нас не се измерва с 9-те процента подкрепа за БСП. Многостотин хиляди души са непредставени.

Кратко беше времето, за да се наложи бранда, да ни припознаят като политически деятели на левицата, но с времето и това ще стане.

Това заяви Татяна Дончева, лидер на партия “Движение 21“, част от коалиция „Левицата!“, в ефира на бТВ.

Татяна Дончева отхвърли обвиненията на соцлидерката Корнелия Нинова, че Левицата е откъснала голяма част от гласовете на БСП целенасочено в ролята на партия-двойник.

“Планът за убийството на БСП се провали”, каза Нинова и съзря като замесени в него бившите си съпартийци от лявото обединение, както и президента.

„Нека ние имаме 2%, нека да бяха други, ако не бяха социолозите, които цял ден държаха левицата на 1,6%. това са стари приоми, които са пробвани. Нека е ясно следното – манипулацията на данни е нещо, което не е проблем само на България.

„Левицата съществува“ за осигуряване на политическо представителство, макар стартът ѝ да го намират за скромен“, поясни тя.

„От всичко, което излезе от устата на Нинова, има едно вярно нещо – че БСП ще бъде единственият представител на лявото в парламента“, коментира още тя.

“Всичко останало е под рубриката на оня прякор, който й измисли Бойко Борисов”, добави тя.

„Ние не взимаме гласове от БСП, показват проучванията. Не се занимаваме с БСП, не се занимаваме с Корнелия Нинова – да ги говори, съчинява, въобразява какво иска.

Който иска да седи до нея, да седи докогато иска, да си губи живота в каквото иска. Ние продължаваме напред – следващата стъпка са местните избори, ние сме готови за следващата битка“, категорична е Дончева.

Бившата депутатка посочи, че председателят на инициативния комитет на Левицата Анжел Вагенщайн е стогодишен социалист “и срещу него стои тя – приватизаторката на Костов! И му казва: Отивай си там, в основната организация!”, възмути се Дончева.

Тя добави, че съжалява нейни колеги, които са хранели надежди, че ще бъдат заедно със социалистите още на местните избори.

“С тази ръководителка това не може да стане”, категорична е Татяна Дончева.

Тя поясни, че на практика проектът е стартирал след конгреса на БСП:

„Ние за две седмици трябваше да организираме участието в изборите, да организираме листите, да направим програмка и да формулираме съществуването си.“

„Нямаме път обратно към БСП. Подобен стил може да отива на овчар с гега срещу овце. Ние сме били в БСП 96-97 година. Имали сме срещу себе си Костов, Нинова е дошла поне 10 години след нас. Ние сме напуснали преди тя да стане какъвто и да е фактор в партията”, смята тя.

Дончева определи Нинова като „приватизаторката на Костов“.

Тя подчерта, че няма да има коалиция с БСП, когато тези хора са там и допълни, че „Левицата!“ с този старт, с упоритост и търпение може да се наложи като бранд с възходящи резултати.

„Това, което съм сигурна, в духа на интригата, е че не само БСП, а ГЕРБ и ПП, и кръговете зад тях не желаеха „Левицата!“ в парламента. Тя не им трябва. Те могат да направят конфигурация от 5 или 6 субекта, но не могат да контролират „Левицата!“, поясни тя.

На въпрос за това има ли надежда за редовно правителство, тя коментира:

„Мисията за стабилно правителство е възможна само когато има сериозни и конструктивни политици.

Когато няма такива, дори да са с абсолютно мнозинство, те ще крушират на някой непродължителен месец. Това е проблемът на българския политически живот.

В парламента – никаква експертиза, повтаря се как има да се приемат голям списък със закони от ПВУ.

Знаете ли колко и какви са тези закони? Когато почетох, че вътре трябва да са сериозен набор закони за строителство и градоустройство, а не съм чувала за нито един, кой го пише, къде се намират тези закони, кога ще бъдат написани?

Влязлото в момента мнозинство депутати не виждам кой би могъл да ги напише и приеме.

Притеснявам се, че те могат а приемат някакви закони с правилни заглавия според Плана, но оттам нататък нямам идея какво ще стане.“

Тя смята, че математическото събиране на 120 гласа не решава нищо.

„За някого е проблем да няма редовно правителство, за други е. Считам за възможна ГЕРБ и ПП-ДБ да бъдат натиснати да направят правителство. Външните фактори ще ги натиснат.

Това ще даде на външния фактор по-голяма сигурност, че в следващите месеци ще се приемат тези външнополитически решения, които ги устройват – оръжия за Украйна и следващи действия“, допълни още Дончева.

Тя категорично заяви, че „Левицата“ е против оръжията за Украйна:

„Ние сме евроантлантическа формация, но по този въпрос сме категорични. Рисковете от разгаряне на военните действия да интуитивно ясни и достатъчно близо до границата ни.

Вижте търговията със зърно. Двете страни трябва да бъдат натиснати за мирни преговори.

Разделянето на териториите и уреждането на този териториален пъзел е сложен и трябва да се стигне до решение, което е взаимноприемливо. Ако не е – мирът ще бъде кратък”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts