| | | |

Шефът на БНТ избухна след скандала: Няма да оставя нещата така!

БНТ ще сезира наблюдателите на изборите на 2 април и партньорските организации от EBU по случая с агресията срещу журналиста Цвета Стратиева – Флора по време на закриването на предизборната кампания на ПП “Възраждане”.

Това заяви в “Денят започва” генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

снимка Кадър

“Лидер на партия казва: “Ти не си журналист, ти не си гражданин!”.

И това не се случва за първи път. Това е третият път, в която се налага да участвам в предаване по такъв неприятен повод – когато видни политици си позволят такова отношение срещу служител на БНТ.

“Тук съм, за да ви кажа, че няма да го допуснем. Трябва да сте спокойни в работата си.

Никой няма да бъде оставен да се държи по този начин с нашите колеги – категорична подкрепа имате”, заяви той.

“И второ, за нашите зрители, трябва да знаят какво става – минаха два дни, всички са гласували, не могат да ни обвинят, че влияем на резултатите.

Това поведение на лидер и то на немалка партия, уронва не престижа на телевизията, а на самата държавност.

Не може по този начин да се отнасяш към институции, когато ти си призван да ги правиш. Утре ще се разглежда бюджета на БНТ, утре ще се разглежда статута на БНТ. С този човек?”, попита Кошлуков.

“Искам много ясно да заявя – това няма да остане ей така.

Първо ще сезираме EBU и наблюдателите на изборите, за да знаят какво се прави в България към журналистите.

Второ, сега ще обсъдим с ръководството всички юридически и правни възможности да защитим вашите права.

И трето, след като изясним позицията ни, ще проведа разговор с тази партия.

Ние спазваме закона до запетайката и ако Костадин Костадинов някъде е имал обективно и точно отразяване, това е било в БНТ. Точно да обвинят БНТ, че не правят журналистика и да се държат по този начин с нашите колеги – това е недопустимо”, каза Емил Кошлуков.

БНТ е изпратила и предложение до ЦИК, ОССЕ като наблюдатели на изборите, и СЕМ за промяна в Изборния кодекс. То ще бъде внесено в 49-ото Народно събрание.

“Искаме първо да се преосмисли от депутатите прословутия чл. 189, ал.3. Българските зрители видяха, че партии с пренебрежимо влияние в обществото, получават ефир в най-доброто време, за да разпространяват откровен език на омразата.

Второ, искаме премахване на формата “платени интервюта”. За съжаление, когато наши колеги правят такова интервю, то се възприема като пристрастно. Затова искам това да изчезне. Има достатъчно други платени форми на отразяване”, каза Кошлуков.

Цвета Стратиева – Флора заяви, че вчера е получила извинение за случилото се от лидерът на ПП “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Аз на няколко пъти споменах, че съм там в качеството си на журналист, но господин Костадинов има такава позиция, че хора, които той не възприема като журналисти, да не ги допуска на събитията си.

И когато той те причисли към тази група, под една или друга форма, или когато не те харесва, казва: “Това е моето събитие, аз няма да те допускам там. Не ме интересува къде работиш”.

Важно е да кажем, че все пак той се извини публично вчера за случилото се с коментар под моя пост. Обади се и лично да се извини.

Надявам се това да е искрено и българските политици да разберат, че такова отношение към медиите не е конструктивно и не води към нищо добро, защото ние сме принудени да ги отразяваме в професионално качество.

Аз не съм отишла в петък вечер на партийна среща за удоволствие”, заяви Флора.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts