| | |

Нашият Радев с двойно по-висока заплата от колегите му в региона, вижте кой колко взима

Избори в България и новина, че македонските държавници ще получат увеличение на заплатите до 78%.

И двете събития разгорещиха обществеността в последните дни, а в Македония вече изчисляват, колко „кошници“ се падат на един политик в сравнение с тези на гражданите.

В същото време македонското правителството уверява, че такова увеличение на заплатите няма да има, но ще бъде спазено решението на Конституционния съд, според което заплатите на държавниците ще се изчисляват по нови параметри.

Според македонският сайт Pari, който събира публично достъпни данни за заплатите на президенти, премиери и министри в околните държави, на база на средните заплати, числата показват всичко:

Заплата на президента на Македония Стево Пендаровски в момента е е 93 000 денара (1512 евро), а с новото увеличение, което трябва да последва, заплатата му трябва да стане 163 000 денара (2650 евро).

Президентът на Сърбия Александър Вучич също е получил увеличение на заплатата тази година, като с това увеличение тя възлиза на 1700 евро.

С най-висока заплата в тази част на Европа е президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, чийто доход е 3322 евро на месец.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович получава 3000 евро за поста, който заема.

Членовете на президентството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович, Желка Цвянович и Желко Комшич печелят 2922 евро на месец на постовете си.

По заплата веднага след тях е последния президент на Черна гора Мило Джуканович, чиято заплата от 2420 евро трябва да бъде наследена от новия победител в изборите Яков Милатович.

Изчисленията на база официалните данни на НСИ показват, че във фишовете на депутатите в 49-то Народно събрание на България ще бъдат на стойност 6381 лв.

Заплатите на премиера, на председателя на НС и президента се изчисляват на базата на депутатските заплати.

Така те също са актуализирани и така Румен Радев ще получава 12 762 лв. на месец, което е 6525 евро и е най-високата заплата в региона.

Заплатите на президентите в евро:

Македония – 1512 евро

Сърбия – 1700 евро

Черна гора – 2420 евро

Босна и Херцеговина – 2922 евро

Хърватия – 3000 евро

Словения – 3 322 евро

България – 6525 евро

Независимо от факта, че сега македонският президент Стево Пендаровски има най-ниската заплата от всички свои колеги в региона, той изрази недоволство от увеличението на заплатите, които ще трябва да бъдат много по-високи от сегашните.

Източник businessnovinite.bg

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts