| | | |

Новият американски посланик пристигна в България и веднага се срещна със…

Новият американски посланик в България Кенет Мъртен пристигна в София, съобщиха от посолството на САЩ в България. Той се срещна със служителите на посолството, предаде Нова тв.

Мертен наследява поста Херо Мустафа. Тя си тръгна от България в края на март, след като мандатът ѝ изтече.

Мъртен е бивш посланик на САЩ в Хърватия и Хаити. Той е смятан за висш дипломат от ранг „кариерен министър” и е бил заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ.

Професионалният опит на Мертен във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент, който отговаря за реагирането при възникващи извънредни ситуации в международен мащаб, осигурява на ръководството на Държавния департамент актуална информация за важни събития и подпомага ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар.

Освен това има опит и като главен заместник помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти, а преди това е бил заместник помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Последният мандат на Мъртен е бил временно изпълняващ длъжността шарже д’афер на посолството на САЩ в Хаити.

Носител е на Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г., когато загинаха над 170 000 души.

“Днес утвърденият от Сената нов посланик на САЩ в България Кенет Мертен пристигна в България и се срещна със служителите на посолството.

Щастливи сме да го представим на своите приятели и съюзници в прекрасната България!”, написаха във Фейсбук от американското посолство.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts