| | | |

Политолог разкри кой детайл издава разцеплението в ПП, Борисов няма да допусне тази елементарна грешка

“Бойко Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на т.нар. хартиена коалиция (ГЕРБ-ДПС-БСП). Той разбира много добре фактът, че едно управление, в което не участват ПП и ДБ, ще бъде подложено на непоносим натиск, ще бъде неудържима позиция.

Това е една качествена съставка, без която няма да мине едно стабилно управление в България. А на него му е изключително важно, защото ГЕРБ иска да се реабилитира и да излезе от изолация. ДПС и БСП също искат да излязат от изолация.

Но трите заедно няма да излязат от изолация, ако направят общо правителство. За да излязат от изолация, трябва да направят правителство с ПП и ДБ.

Не можеш сам да излезеш от изолация, т.е. да се издърпаш сам от дупката, дори да имаш повече от 120 депутата, а никой в България сега не може да ги спечели сам”.

Коментара направи пред БНР политологът Тончо Краевски и прогнозира, че 49-ото Народно събрание няма да излъчи редовно правителство.

Според него е странно това, че ПП сами са се появили на сцената, за да заявят, че няма да подкрепят кабинет с мандата или с участието на ГЕРБ:

“Представителите на ДБ все още не са казали нищо. Има всички белези, че там се случва някакъв конфликт.

ДБ са успели на много места да изместят с преференции водачите на ПП, което е допълнителна причина за търкане в коалицията”.

По думите на политолога е очевидно, че ПП и ДБ са на различни мнения по въпроса как трябва да се подходи:

“Христо Иванов още преди изборите говореше в полза на възгледа, че трябва да се направи коалиция с ГЕРБ.

Сега репликата на Кирил Петков и Асен Василев изглежда като реплика на Христо Иванов, защото Борисов не ги беше питал дали искат да правят коалиция с него. Адресатът на това съобщение беше коалиционният им партньор”.

“Най-важният тест за коалицията ПП-ДБ ще е процедурата по съставяне на правителство. Как ще участват в нея, как ще се разберат дали ще подкрепят ГЕРБ, или няма да подкрепят”, смята Тончо Краевски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts