| | | |

Социален психолог: Каквото и да направят ПП, попадат в капана на Борисов

“Партиите съвсем целенасочено се опитват да се изчистят от хората, които се колебаят за кого да гласуват, и да достигнат до ситуацията, на която могат да разчитат само на твърдите си ядра. Това е по-прогнозируемо.

Проблемът на ПП е, че нямат установено твърдо ядро. Затова видяхме по-лош от предишния им резултат”.

Това каза пред БНР доц. Николай Димитров, социален психолог.

снимка БНР

И посочи, че обикновено хората обичат да се асоциират с победителите, защото е по-добре да си от отбора на победителите.

“Съмнявам се, че избирателят в момента може да направи достатъчно добра и с критична мисъл преценка дали е по-зле служебно правителство, или е по-добре редовен парламент с редовно правителство.

Нашата политическа култура не е на особена висота. Но формално, ако сложим на масата негативите и позитивите от това да има парламент, в който всички са маскари, и да няма парламент, в който всички са маскари, то тогава на обикновения човек му остава рационалното пресмятане – “спестихме един пари за заплатите им”.

Трябва да се започне сериозен разговор, за да може обикновеният човек да разбере кое е по-добре”.

Психологът коментира, че “Възраждане” не са чудо невиждано, след като национализмът нито е роден в България, нито ще умре тук, но избирателите на тази партия са хора, които се доверяват на шумното говорене”.

“Когато човек е обезверен от настоящето, той се връща към примитива си. Миналото винаги е вълшебно и героично”.

По думите на доц. Димитров нещо нетипично за Бойко Борисов е отказът му днес да отговаря на журналистически въпроси:

“Това е някаква временна версия на Борисов…

Другите нямат полезен ход. Каквото и да направят ПП, те попадат в неговия капан. Ако направят коалиция с ГЕРБ, как ще се явят на местните избори?

Ако пък откажат, ще го превърнат в добрия човек, който протяга ръка, а те го удрят през пръстите…

Инстинктът за самосъхранение на Корнелия Нинова е изключително силно развит и не мисля, че ще си позволи да влезе в евро-атлантическа коалиция, защото това ще й струва главата.

Затова ми се струва, че отиваме към нови избори”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts