| | | | |

Задкулисни битки за власт в коалицията ПП-ДБ, ябълката на раздора е…

Партийни сметки за кметските избори наесен препъват преговорите за правителство в 49-ото Народно събрание, признаха пред “Труд news” бъдещи депутати от различните политически формации, пише вестник “Труд”.

Евроатлантическа коaлиция не може да се случи, защото от ПП-ДБ няма да дадат дори подкрепа на кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

А с втори и трети мандат редовен кабинет е почти невъзможно да се реализира, коментираха политически анализатори.

В същото време коалицията между ПП и ДБ е е скарана.

Причината е разместването в листите и отпадането на членове на ПП заради големия брой преференции на ДБ, но стратегическата цел на предизборните съюзници била спечелване на местния вот в големите градове.

В София успешният предприемач в IT-бранша Васил Терзиев беше уговарян още по време на предишното народно събрание за кандидат за кмет от ПП.

“Терзиев е като наш учител, той е изключителен човек, помага ни невероятно много”, споделил по време кампанията пред съмишленици депутатът от ПП Искрен Митев.

От ДБ също гледали благосклонно на Терзиев, който дори е имал предварителни разговори за евентуална номинация, но не желаел да се разпиляват гласове вдясно и подчертал, че кандидатура на независимия общински съветник Борис Бонев от “Спаси София” го отказала въобще от кампанията.

Независимо от щедрия съпорт, който Васил Терзиев дава на ПП, тъмносини дадоха да се разбере, че Борис Бонев е харесан от един от големите спонсори на ПП за кандидат-кмет в София.

През последните седмици Бонев стана изключително активен за местния вот и заяви:

“Преговорите буксуват, времето напредва и който си мисли, че ГЕРБ са вече победени в столицата, греши”.

Без да влиза в подробности очевидно около различията в ПП и ДБ, както и кой трябва да бъде кандидат за кмет на коалицията ПП-ДБ, Бонев каза пред БНР:

“Нямаме право на импровизации, защото мандатът за София е четири години и гражданите няма да ни го простят. Време е тези дълги и тежки преговори да тръгнат в правилната посока, да се фокусираме върху това как да направим София красива столица, в която живеем добре”.

ПП и ДБ ще си мерят влиянието на бизнесмените, след като проверка в големите градове установи, че по места и двете формации залагат на успешни предприемачи.

Формациите все още оглеждат подходящите кандидатури за кмет на Благоевград. Имената на адвокат и бизнесмен циркулират в публичното пространство.

Това са бившият депутат от ПП и дясна ръка на Андрей Гюров- Владимир Табутов.

Той е бизнесмен, но на тези избори не успя да влезе в парламента и неговото име се спряга като евентуална кандидатура за местните избори.

Другото име е на адвокат Методи Байкушев. Той бе последен в листата на ПП-ДБ за изборите за НС. Байкушев е син на известен строителен предприемач в Благоевград.

Адвокатът се прочу като човека, организирал неуспешен опит за референдум срещу проект на сегашния кмет на Благоевград Илко Стоянов, който искаше със заем за 17 млн. лева да направи зона за отдих -СПА, басейни, паркинги и реновация на парк Бачиново.

Референдумът не успя, но проектът също не стартира. Засега не е ясно кой от двамата ще бъде кандидат, ако откажат, че трябва да търсят ново лице.

В Пловдив вероятно ПП-ДБ ще издигнат Манол Пейков, който е собственик и управител на издателство “Жанет 45”.

Пейков е член на Националния съвет на “Да, България” и е известен с множеството благотворителни кампании, които организира.

Пейков вече обяви за свой приоритет местните избори, но въпреки това беше в листите на ПП-ДБ и получи над 4000 преференции, като от седми, мина на второ място в Пловдивската листа на ПП-ДБ и влиза в 49-ото Народно събрание.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts