| | | |

Станишев призна: Борисов първи каза, че трябва се намери решение

„Виждаме пети избори за две години. Нещо драстично променя ли се? Хората очакват от политиците не да създават проблеми, а да ги решават. Това изисква лидерство, но не и виждизъм.

Поведението на голяма част от политическите лидери е вождистко към своето племе и отказ да се говори и признае легитимността на останалите.

Една нация ли сме, или племена, които не си говорят“.

Това заяви в студиото на „120 минути“ Сергей Станишев, министър-председател на България с кабинета на „Тройната коалиция“ и бивш председател на БСП.

„В „Тройната коалиция“ ние преди това бяхме в опозиция. НДСВ управляваше. Ние се сблъсквахме, но имаше национални цели – влизане в Европейския съюз.

Това не ни попречи да имаме различни кандидати за местните избори и да се състезаваме. Сега всеки иска да е в чиста среда и да казва – „аз не ви предадох“, посочи той.

„Има ли сега предизвикателства пред България – инфлация, обедняване, нестабилна икономика, война, цялостна трансформация геополитическа, икономическа. Това са огромни предизвикателства.

Само миналата година от бездействие България е загубила 300 млн. евро от Фонда за солидарност за справедлив преход, защото не правим нищо и никой не поема отговорност. Няма връщане“, обясни Станишев.

„Париите трябва да са по-смирени. Първият и вторият не са с 26% от избирателите, а с половината. Не можеш да живееш със самочувствието, че представляваш целия народ.

Хората казаха – „всичко не даваме на никого“. Това означава, че трябва да се води диалог.

Аз винаги съм бил опонент на Борисов, но преди изборите той първи каза, че трябва се намери решение. Хората вече са гневни“, допълни бившият премиер.

„Аз се изморих да говоря, че в момента с това ръководство БСП върви в неправилна посока, която я лишава от доверие. Резултатите са налице.

БСП е била силна на избори, независимо дали е първа или втора.

БСП скочи да се състезава с националисти, популисти и антиевропейци на техен терен и загуби своето лице. Това е фундаменталната грешка“, коментира бившият председател на социалистите.

„Тази кампания беше основана не на игра със страхове на хората, вместо да се акцентира върху социалното, икономиката и инфлацията. Това наля вода на „Възраждане“, каза още Сергей Станишев.

Според него категоричните позиции на БСП относно войната в Украйна прави невъзможно подкрепата на кабинет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts